Ευεξία και ηχοθεραπεία

 Από την Κατερίνα Μαραγκού

Οι ήχοι είναι πολύ σημαντικοί στη ζωή μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός, ότι κάθε φορά που θέλουμε να χαλαρώσουμε, ακούμε το αγαπημένο μας τραγούδι και αμέσως το μυαλό μας ταξιδεύει σε  όμορφες εικόνες από το παρελθόν  ή δημιουργεί εικόνες που θέλουμε να ζήσουμε στο μέλλον.

Οι ήχοι λοιπόν μας συνοδεύουν στα σημαντικά σταυροδρόμια της ζωή μας και σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργούν θεραπευτικά για να μας βοηθήσουν να βρούμε την χαμένη μας ευεξία. Μια από τις εναλλακτικές θεραπείες, που την συνιστούν οι ειδικοί για τις κρίσιμες φάσεις της ζωής μας, όταν δηλαδή διαταράσσεται η ηρεμία μας, είναι η ηχοθεραπεία.

Στόχος της συγκεκριμένης πρακτικής είναι ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα να βρει ξανά μια δίοδο επικοινωνίας με τον εαυτό του, μέσω του ήχου. Αν υποθέσουμε πως μας προκύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα στη ζωή μας δεν συνειδητοποιούμε ότι διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα για να του δώσουμε λύση, η ηχοθεραπεία μας βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με την σωματοθεραπεύτρια- ηχοθεραπεύτριαΔέσποινα Παλαμάρη «Οι ήχοι και οι δονήσεις που δέχεται το σώμα από τις ηχογαβάθες κατά την διάρκεια της θεραπείας ενεργοποιούν τους εσωτερικούς μηχανισμούς και μας κάνουν να αποκτήσουμε και πάλι εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Να έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και να διαφωτίσουμε τις καταστάσεις που βιώνουμε με διαφορετικό τρόπο από ότι συνήθως, αποκτώντας καινούρια κατανόηση για την καθημερινή μας ζωή.

Επίσης απελευθερώνουν τις μυϊκές και νοητικές εντάσεις και βελτιώνουν την λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος. Το βοηθούν να αποβάλλει το άγχος και ηρεμούν το μυαλό φέρνοντας μας και πάλι σε επαφή με την δημιουργικότητα, τη δύναμη και την ζωντάνια μας, δημιουργώντας εναρμόνιση ψυχής, σώματος και πνεύματος

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας τοποθετούνται ηχητικά σκεύη (ηχογαβάθες) πάνω στο σώμα (ηχομασάζ) ή γύρω από αυτό (ηχοθεραπεία) και με συγκεκριμένη διαδικασία, αυτά, δονούνται με προσαρμοσμένα χτυπήματα. Με τον ήχο και τις δονήσεις των ηχογαβάθων ενεργοποιούνται οι θεραπευτικές δυνάμεις του οργανισμού δημιουργώντας τις συνθήκες να ενδυναμωθούν τα υγιή κύτταρα του σώματος ώστε να βοηθήσουν αυτά που ασθενούν.

Με ποιο τρόπο όμως συμβαίνει αυτό: Όπως όταν αφήσουμε μια πέτρα να πέσει στα νερά μιας μικρής λίμνης, δημιουργούνται ομόκεντροι κυματισμοί, που εξαπλώνονται ολόγυρα, βάζοντας σε κίνηση κάθε μόριο του νερού, έτσι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας οι θεραπευτικές δονήσεις μεταφέρονται στο σώμα μας, (το οποίο αποτελείται κατ' 80% σχεδόν, από νερό) από κύτταρο σε κύτταρο με ομόκεντρους κυματισμούς.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα να εναρμονιστεί με αυτές τις θεραπευτικές δονήσεις και να μπει σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τις αυτοθεραπευτικές ικανότητες του.

Ο ήχος από τις ηχογαβάθες δεν επιδρά χαλαρωτικά μόνο πάνω στο σώμα αλλά και στον εγκέφαλο. Επηρεάζει την συχνότητα των εγκεφαλικών κυμάτων και διεγείρει την αναδιοργάνωση του εγκεφάλου. Δημιουργεί καινούριες νευρικές διασυνδέσεις και φέρνει σε ισορροπία το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο.

Γενικά με την μέθοδο της ηχοθεραπεία βιώνουμε μια συνολική, ευεργετική εσωτερική ηρεμία απελευθερώνοντας την δημιουργική μας ενέργεια».