Από την Κατερίνα Μαραγκού
Έχετε καθημερινά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής; Τρώτε τις σωστές τροφές την σωστή ώρα, ή μήπως τρώτε μόνο το βράδυ για όλη την ημέρα; Συνήθως οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε το ίδιο λάθος. Παραμελούμε την διατροφή μας με αποτέλεσμα να μην διαθέτουμε μέσα στην ημέρα την ενέργεια που ο οργανισμός μας έχει ανάγκη.
Επειδή όμως η ευεξία και η διατροφή είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους θα πρέπει να υιοθετήσουμε κάποια διατροφικά βήματα στην καθημερινότητα μας. Αν δεν ακολουθούμε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής είναι αδύνατο να νιώσουμε ευεξία.
Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί με περισσότερη ηρεμία και συγκέντρωση όταν διαθέτει την ενέργεια που χρειάζεται. Όπως μας λέει η διατροφολόγος Φανή Πρεβέντη "Είναι καλό να κάνουμε συχνά γεύματα. Η κατανάλωση γεύματος ή σνακ ανά 3-4 ώρες αρκεί για να κρατά τον εγκέφαλο ικανοποιημένο, ήρεμο και να αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης.
Λέμε ναι στα συχνά γεύματα, αλλά όταν αυτά είναι μικρά σε όγκο και θερμιδικό φορτίο. Ακόμα και στο βασικό μας γεύμα προσέχουμε να ελέγχουμε το μέγεθος της μερίδας του φαγητού μας . Αν το μέγεθος της μερίδας που επιλέξαμε, μας προκαλεί έντονο κορεσμό και μετεωρισμό (το λεγόμενο φούσκωμα), είναι βέβαιο ότι θα νιώθουμε μάλλον δυσφορία, παρά ευεξία".
Εκτός από την τροφή ο οργανισμό μας έχει μεγάλη ανάγκη και από κατανάλωση υγρών. Είναι πολύ σημαντικό για να διατηρούμε την ευεξία μας να πίνουμε αρκετά μεγάλες ποσότητες νερού, φρέσκους χυμούς, γάλα αλλά και αφεψήματα όπως πράσινο και μαύρο τσάι, λουίζα, γλυκάνισο, χαμομήλι ή φασκόμηλο.
Σύμφωνα με την διατροφολόγο Φανή Πρεβέντη
«Δε νοείται μοντέλο υγιεινής διατροφής χωρίς φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Η υγεία του γαστρεντερικού συστήματος απασχολεί πλήθος ατόμων. Ο συνδυασμός κακής ποιότητας διατροφής με το καθημερινό στρες δημιουργούν άριστο υπόστρωμα για την ανάπτυξη συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (της γνωστής και ως σπαστικής κολίτιδας). Οι ευεργετικές δράσεις των φυτικών ινών δε σταματούν εδώ. Επεκτείνονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τον έλεγχο των τιμών της χοληστερόλης στο αίμα και φυσικά την πρόληψη ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Πέραν των φυτικών ινών, τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν στον οργανισμό την αντιοξειδωτική τους δράση. Η αντιοξειδωτική δράση κρύβεται στο χρώμα!
Επιλέγουμε πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα με έντονα ζωηρά χρώματα (κόκκινα, κίτρινα, μωβ κλπ) όπως για παράδειγμα τομάτες, πιπεριές, μπρόκολο, πορτοκάλια, ακτινίδια, σταφύλια και πολλά άλλα. Ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά θεωρούνται και φρούτα που βρίσκουμε κυρίως σε αποξηραμένη μορφή όπως τα δαμάσκηνα, οι σταφίδες, τα κράνα (γνωστά και ως cranberries), τα blueberries, η αρώνια κλπ.
Την παλέτα των διατροφικών επιλογών προς την ευεξία συμπληρώνουν οι ξηροί καρποί.... Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε Ω-3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν τη μνήμη αλλά και την άμυνα του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Τέλος, υπάρχουν και κάποιες τροφές τις όποιες προσωπικά θα τις χαρακτήριζα "μαγικές". Για παράδειγμα η μαστίχα με την πλούσια αντιφλεγμονώδη δράση της, το ελαιόλαδο (τί να πρωτοπούμε γι αυτό!) και πολλά άλλα φυσικά προϊόντα που μας προσφέρει απλόχερα η ελληνική γη».
*Φανή Πρεβέντη, MSc. Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος (Λ. Δημοκρατίας 10Α, Mελίσσια)