Από την Κατερίνα Μαραγκού
Η πεζοπορία είναι ένας από τους ωραιότερους τρόπους για να βγάλετε από μέσα σας όλη την ένταση της εβδομάδας.
Έτσι λοιπόν μην κανονίσετε τίποτα το προηγούμενο βράδυ, κοιμηθείτε νωρίς και ξυπνήστε γεμάτοι φρεσκάδα για να απολαύσετε ένα Σαββατοκύριακο με... οξυγόνο! Αν είσαστε αρχάριοι στην πεζοπορία μην αγχώνεστε, δε θα χρειαστείτε κάτι ιδιαίτερο ως προς τον εξοπλισμό. Ορειβατικά παπούτσια κατά προτίμηση τρακτερωτά για ευνόητους λόγους, παγούρι με νερό, σακίδιο, αδιάβροχο ή γυαλιά ηλίου και καπέλο-σκουφί ανάλογα τις καιρικές συνθήκες. Επικοινωνήστε με τον ορειβατικό σύλλογο της περιοχής που σας ενδιαφέρει και πληροφορηθείτε τι ώρα είναι το πρωινό σας ραντεβού. Δε θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε μόνοι σας πεζοπορία γιατί το πιο πιθανό είναι ότι θα δυσκολευτείτε και είναι και λίγο επικίνδυνο. Οι διαδρομές ειδικά στην Πάρνηθα μπορεί να μην είναι δύσβατες ωστόσο υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να χάσετε το δρόμο.
Πάρνηθα
Αν αποφασίσετε να ανηφορίσετε προς την Πάρνηθα πολλές μαγικές διαδρομές σας περιμένουν. Θα συναντήσετε πηγές, πυκνά δάση και ξέφωτα. Θα νιώσετε έντονα τη μυρωδιά του πεύκου και του έλατου και θα εκπλαγείτε από τις πολλές επιλογές που έχετε. Τα σημαντικότερα μονοπάτια είναι σηματοδοτημένα είτε με κόκκινα σημάδια στους βράχους και τα δέντρα ή με ειδικά σημάδια για κάθε μονοπάτι 'οπως κόκκινο τρίγωνο, κόκκινο τετράγωνο, κίτρινος ρόμβος κ.ο.κ. Έτσι ακολουθώντας το ίδιο σχήμα και χρώμα μπορεί κάποιος να βρει το μονοπάτι. Επίσης κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι υπάρχουν δύο ορειβατικά καταφύγια, το ένα στη θέση Μπάφι του ΕΟΣ Αθηνών και το άλλο στη θέση Φλαμπούρι πάλι του ΕΟΣ στα οποία υπάρχει δυνατότητα για ξεκούραση και ύπνο.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το ύψωμα της δυτικής Πάρνηθας απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα από την Ομόνοια. Τόσο κοντά στην Αθήνα και τόσο μακριά από τη ρουτίνα της καθημερινότητάς της.
Το φαράγγι της Χούνης.
Από τα πιο πολυσύχναστα μονοπάτια είναι το φαράγγι της Χούνης. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη διαδρομή θα ξεκινήσετε από το πάρκινγκ του τελεφερίκ, θα διασχίσετε το φαράγγι και μετά από 2,5 ώρες θα καταλήξετε σε ένα από τα δύο καταφύγια ανάλογα με τη διαδρομή που θα έχετε ακολουθήσει, είτε στο Μπάφι είτε στο Φλαμπούρι. Εξαιρετική περιπλάνηση μέσα στο ελατοδάσος και το πευκοδάσος και με δυνατότητα διανυκτέρευσης στα καταφύγια.
Υδραγωγός της Γιαννούλας
Το μονοπάτι αυτό ξεκινάει από εκεί που τελειώνει η οδός Γιαννούλας στη Χασιά. Θεωρείται σχετικά ήπια διαδρομή και έχει διάρκεια μια ώρα.
Θα φτάσετε περπατώντας στο φαράγγι της Γκούρας και στη διαδρομή θα βρείτε χώρους ειδικά διαμορφωμένους για πικ-νικ καθώς και παιδική χαρά. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τις πηγές της Αρχαίας φυλής, τη Μονή Κλειστών και το Αρχαίο Φρούριο Φυλής.
Σπήλαιο Πάνα
Μια αρκετά πιο δύσκολη διαδρομή διάρκειας δυόμιση ωρών είναι η διάβαση του φαραγγιού του Κελάδωνα με προορισμό το σπήλαιο του Πάνα. Θα ξεκινήσετε από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, με δυτική πορεία, θα περάσετε την κορυφογραμμή Κορομηλιάς-Καμπέρας και κατηφορίζοντας θα φτάσετε στο φαράγγι του Κελάδωνα, όπου βρίσκεται το εντυπωσιακό σπήλαιο του Πανός.
Μονή Κυπριανού
Μια ακόμα δύσκολη διαδρομή είναι αυτή προς τη Μονή Κυπριανού. Καλό θα ήταν να έχετε ενταχθεί σε μια ορειβατική ομάδα για να την ακολουθήσετε. Θα ξεκινήσετε από το παρκινγκ της μονής με προορισμό τον Αϊ Γιώργη, θα απολαύσετε γάργαρο νερό από τις πηγές που θα βρείτε στο δρόμο και θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε μια ανάσα στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που θα συναντήσετε στην πορεία της διαδρομής.
Φλαμπούρι
Σε υψόμετρο 1.158 μέτρων βρίσκεται το Καταφύγιο "Φλαμπούρι". Είναι "πνιγμένο" στα έλατα, με θέα μαγευτική προς τις κορφές της Εύβοιας και της Πελοποννήσου, αλλά και του λεκανοπεδίου της Αττικής. Η διαδρομή μέχρι εκεί είναι σχετικά σύντομη, μόλις δύο ώρες και μπορείτε να πάτε απευθείας στο καταφύγιο.
Υμηττός
Περισσότερες από 20 χαραγμένες και σηματοδοτημένες διαδρομές υπάρχουν στον Υμηττό. Για να τις ακολουθήσει κάποιος θα πρέπει να μπει είτε από τη λεωφόρο Αναστάσεως του Παπάγου είτε από τη λεωφόρο εθνικής αντιστάσεως της Καισαριανής (η οποία διασταυρώνεται με τον περιφερειακό της Κατεχάκη (Καρέα).
Προς Καλοπούλα
Ξεκινώντας από το Βύρωνα υπάρχει μια αρκετά ενδιαφέρουσα διαδρομή, διάρκειας μιάμισης ώρας, που καταλήγει στην Καλοπούλα και τη Μονή Καισαριανής. Στη διάρκεια της πεζοπορίας σας θα συναντήσετε ψηλά πεύκα, πολύχρωμες τριανταφυλλιές και την πηγή της γονιμότητας, όπως την αποκαλούσαν οι αρχαίοι.
Προς Τερψιθέα
Μία διαφορετική διαδρομή είναι αυτή που ξεκινάει από τον Καρέα και καταλήγει στην Τερψιθέα Γλυφάδας. Θα κατηφορίσετε το οροπέδιο Σέσι και θα ανηφορίσετε για το λόφο του Προφήτη Ηλία. Χαρακτηριστικό της διαδρομής είναι η υπέροχη θέα προς όλο το λεκανοπέδιο και το Σαρωνικό.
Άλλες διαδρομές
Εκτός από τον Υμηττό και την Πάρνηθα υπάρχουν αρκετές ακόμα διαδρομές που ενδείκνυται για πεζοπορία απλά δεν είναι τόσο δημοφιλείς. Ωστόσο η φυσική τους ομορφιά θα σας μαγέψει, οπότε αξίζει τον κόπο να τις εξερευνήσετε.
Πεντέλη
Αν και η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι από εμάς για την Πεντέλη είναι ότι πρόκειται για ένα ξερό βουνό μετά τις δεκάδες πυρκαγιές που την έχουν πληγώσει, ωστόσο υπάρχουν διαδρομές που αν τις ακολουθήσει κάποιος θα γοητευτεί από την ομορφιά του τοπίου.
Μία από τις ωραιότερες διαδρομές οδεύει σε ένα πολύ όμορφο μονοπάτι μέσα σε πυκνό πευκοδάσος και περνάει μέσα από τρία πολύ όμορφα ξωκλήσια του Πρ. Ηλία, του Αγ. Νικήτα και του Αγ. Λουκά.
Καστρίτσα Νέας Ερυθραίας
Μια διαφορετική διαδρομή μικρής διάρκειας, καθώς δεν ξεπερνάει το 1,5 χλμ, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα καθώς μας θυμίζει μια πλευρά της Πεντέλης που έχουμε ξεχάσει, την Καστρίτσα (ή Καστράκι, ή Πατερίτσα). Πρόκειται για ένα φρούριο των ελληνιστικών χρόνων που βρίσκεται στη δυτικότερη προς το λεκανοπέδιο κορυφή της Πεντέλης. Το υψόμετρο είναι 144 μ. και η διαδρομή πανέμορφη αλλά δύσβατη εξαιτίας της πυκνής βλάστησης.
Εθνικός Δρυμός Σουνίου
Ένα μέρος με μεγάλο αρχαιολογικό και γεωλογικό ενδιαφέρον, εύκολη διαδρομή για πεζοπορία αλλά με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα από τις προηγούμενες. Αναφερόμαστε στην περιοχή της Λαυρεωτικής όπου η μεταλλευτική δραστηριότητα αναπτύχθηκε από την αρχαιότητα, αναβίωσε στα τέλη του 19ου αιώνα και συνεχίστηκε έως τη δεκαετία του '80. Η διαδρομή περνάει από αρχαία και σύγχρονα πεδία εξόρυξης και το συνολικό της μήκος είναι 15 χλμ.
Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα ανοικτό ορυκτολογικό και αρχαιολογικό μουσείο που μπορεί κανείς να εξερευνήσει περπατώντας στις εναλλακτικές διαδρομές. Αφετηρία είναι η Καμάριζα που βρίσκεται στο Λαύριο και από εκεί υπάρχει σχετική σήμανση προς εθνικό δρυμό Αγίας Τριάδας.
Κιθαιρώνας
Ο πευκόφυτος Κιθαιρώνας εκτείνεται μεταξύ του όρους Πατέρα, των Γερανείων και της Πάρνηθας και βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αττικής και Βοιωτίας. Διαθέτει βατά μονοπάτια και ενδείκνυται για αρχάριους. Θα ξεκινήσετε από το καταφύγιο ΕΟΣ Ελευσίνας "Β.Τσάκος" που βρίσκεται στη θέση πέταλο του Κιθαιρώνα και το μονοπάτι που θα περπατήσετε είναι τμήμα του εθνικού μονοπατιού "22" που ενώνει τον Παρνασσό με την Πάρνηθα.
Βοτανικός κήπος Διομήδη στο Δαφνί
Ο βοτανικός κήπος είναι ένας πνεύμονας πρασίνου που αποτελείται από κωνοφόρα αειθαλή, ποικιλία ελάτων και μεγάλους θάμνους. Είναι χώρος αναψυχής για πνευματική και ψυχική ηρεμία και λειτουργεί και ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας γίνεται ξενάγηση φορέων και σχολείων. Διαθέτει φυτά από όλες τις ηπείρους.
Γεράνεια όρη (Λουτράκι)
Οι διαδρομές στα Γεράνεια όρη είναι ενδιαφέρουσες και μοναδικές. Αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν καταγραφεί 950 είδη και υποείδη φυτών πολλά από αυτά σπάνια και η πανίδα της περιοχής αποτελείται από τσακάλια, λαγούς, αλεπούδες και γεράκια, τότε πραγματικά αξίζει τον κόπο να περπατήσετε μια από τις διαδρομές που ο ορειβατικός σύλλογος της περιοχής έχει σηματοδοτήσει και καθαρίσει.
Τα Γεράνεια όρη εκτείνονται από τα Μέγαρα μέχρι το Λουτράκι και το Ηραίο (ακρωτήριο Μαλαγκάβι). Περιβάλλονται από το Σαρωνικό, τον Κορινθιακό και τον κόλπο των Αλκυωνίδων. Από τα έγκατα των Γερανείων προέρχεται το ιαματικό νερό Λουτρακίου και το φημισμένο επιτραπέζιο μεταλλικό νερό του. Ιδανικό ξεκίνημα για να κάνετε πεζοπορία στα Γεράνεια είναι από την περιοχή Παναγίας Φανερωμένης Πισίων.