Ευεξία & γάμος

Από την Κατερίνα Μαραγκού

Ένας τομέας της ζωής μας που επηρεάζεται πολύ από την καθημερινότητά μας είναι αυτός της συμβίωσης. Είτε μιλάμε για γάμο είτε για απλή συγκατοίκηση για να περνάμε καλά πρέπει να επιδιώκουμε να έχουμε ευεξία.

Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια και αγώνας έτσι ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ακολουθώντας κάποιους μικρούς αλλά με μεγάλη σημασία κανόνες θα εξασφαλίσετε  την απαραίτητη ηρεμία στο γάμο σας που θα σας φέρει τελικά την πολύτιμη ευεξία.

Σύμφωνα με την έμπειρη ψυχολόγο Ιωάννα Κωστοπούλου αν αλλάξουμε τη στάση μας μέσα στο γάμο από αύριο το πρωί θα δούμε θεαματικά αποτελέσματα στη συμβιώσή μας.

Σωστή επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι.

Το Α και το Ω σε ένα γάμο είναι η σωστή επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι. Έρευνες έχουν δείξει πως τα περισσότερα προβλήματα ανάμεσα στα ζευγάρια προκύπτουν από λάθη στην επικοινωνία και πως μικρές παρεμβάσεις στον τομέα αυτόν μπορούν να φέρουν μεγάλη αλλαγή στην ποιότητα του δεσμού. Χρειάζεται να υπάρχει ουσιαστικό μοίρασμα ανάμεσα στους συντρόφους (να μην περιορίζονται μόνο σε πρακτικά θέματα που αφορούν στα παιδιά, στους λογαριασμούς κλπ) και να γίνεται προσπάθεια κατανόησης του άλλου και των όσων εκφράζει, γιατί πολλές φορές μια λέξη ή μια πράξη έχουν πολύ διαφορετική σημασία για τον καθένα και δημιουργούνται καβγάδες εξαιτίας παρανοήσεων. Το χιούμορ, επίσης, βοηθάει πολύ και δίνει μια πιο ανάλαφρη και χαλαρή νότα στην καθημερινότητα του ζευγαριού.

Ικανοποιητική σεξουαλική σχέση και σωματική επαφή.

Και τα δύο ενισχύουν το δεσμό και την οικειότητα ανάμεσα στο ζευγάρι. Η σωματική επαφή φέρνει απόλαυση και ενισχύει την αμοιβαία επιθυμία. Θα μπορούσε να είναι μια αγκαλιά και όχι απαραίτητα μια ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Η αίσθηση ότι ο σύντροφός μας, μας βλέπει όμορφους και επιθυμητούς ενισχύει πάντα  την ευεξία μας!

Ρεαλιστικές προσδοκίες από το σύντροφό μας.

Ο σύντροφός μας δεν είναι ο μπαμπάς μας ούτε μπορεί να θεραπεύσει τα τραύματά μας και να εκπληρώσει όλες τις ανάγκες μας. Ως ενήλικες μπορούμε και πρέπει να καλύπτουμε τα ελλείμματα  μας και με  πολλούς άλλους τρόπους (φίλοι, χόμπυ, ψυχοθεραπεία). Είναι λάθος να κατηγορούμε συνεχώς το ταίρι μας για όσα δεν μας δίνει. Χρειάζεται να τον αποδεχτούμε ακριβώς όπως είναι με τα προτερήματα και τα ελαττώματα του και όχι να προσπαθούμε να τον πλάσουμε αλλιώς!

Ισορροπία ανάμεσα στο δούναι και λαβείν.

Πολύ συχνά ο ένας σύντροφος αισθάνεται πως δίνει πολύ περισσότερα από τον άλλον με αποτέλεσμα να νιώθει θυμό, απογοήτευση και εξάντληση. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να μετριάσει την προσφορά του, και όχι να απαιτεί από τον άλλο να αυξήσει τη δική του.  

Έμφαση στις ατομικές ανάγκες και όχι μόνο στο "εμείς".

Ο γάμος προσφέρει στους συντρόφους ασφάλεια, σιγουριά και σταθερότητα. Πολύ συχνά, όμως, χάνεται η ατομική ταυτότητα και υπερισχύει η συζυγική και η συντροφική. Οι ανάγκες του άλλου και της σχέσης μας γίνονται πιο σημαντικές με αποτέλεσμα να παραμελούμε το πιο σημαντικό πρόσωπο - τον εαυτό μας! Αν όμως  δεν είμαστε εμείς γεμάτοι τότε δεν μπορούμε να δώσουμε σε κανέναν.

Καθιέρωση μιας συγκεκριμένης μέρας μέσα στην εβδομάδα που το ζευγάρι θα βγαίνει ραντεβού.

Στη συγκεκριμένη έξοδο απαγορεύονται οι συζητήσεις  για τα παιδιά ή για τα οικονομικά! 

* Σε συνεργασία με την ψυχολόγο Ιωάννα Κωστοπούλου