Zumba: Το νέο παγκόσμιο trend;

Η Χρύσα Φραγκοπούλου, η πρώτη πιστοποιημένη Zumba Fitness Instructor στην Ελλάδα, απαντά σε όλα όσα θέλεις να μάθεις για ένα… λίγο σπορ, λίγο χορό, λίγο γυμναστική και πολύ fun trend.

Τι είναι το Zumba;

Το Zumba είναι ένα εύκολο & διασκεδαστικό πρόγραμμα άσκησης σχεδιασμένο για όλους, που θυμίζει πάρτυ! Η μουσική (στη πλειοψηφία latin), οι κινήσεις, τα βήματα, το μάθημα δίνουν ένα αίσθημα ευεξίας, ελευθέριας, χαράς! Μου αρέσει να βλέπω το χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων, και στο Zumba οι ασκούμενοι χαμογελούν & διασκεδάζουν!

Η πλειοψηφία των fan της είναι γυναίκες ή άντρες;

Το Zumba είναι σχεδιασμένο για όλους, αντρες & γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας & φυσικής κατάστασης!

Πού μπορεί κανείς να κάνει Zumba σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

Σε γυμναστήρια, σχολές χορού, σχολεία, συλλόγους, clubs!

Υπάρχει περίπτωση τραυματισμού αν κάνουμε Zumba με μη εξειδικευμένο προσωπικό;

Βέβαια υπάρχει για αυτό πρέπει πάντα να γνωρίζουμε αν ο instructorέχει εκπαιδευτεί από τους επίσημους εκπαιδευτές Zumba! ΄Ολοι οι licenced Zumba Instructors αναγράφονται στο επίσημο siteτου Zumba και αν δεν είναι στη λίστα δεν έχουν άδεια.

Τι τύπος πρέπει να είσαι για να σου αρέσει το Zumba;

Τύπος που βαριέται το "γυμναστήριο"!

Από ποια χώρα και πώς ξεκίνησε το Zumba;

Από την Κολομβία (Νότια Αμερική) στα μέσα του 1990. Ο διεθνούς φήμης γυμναστής Alberto “Beto” Perez, μια μέρα μπαίνοντας στην τάξη του συνειδητοποίησε  ότι είχε ξεχάσει την μουσική του αερόμπικ και ότι η μοναδική του εναλλακτική λύση ήταν να φέρει ότι  κασέτες είχε στο αυτοκίνητο του. Αυτές περιελάμβαναν τα τραγούδια που αγαπούσε, παραδοσιακά  Latin, salsa και merengue, μουσική με την οποία είχε μεγαλώσει. Ήταν πρόκληση να αυτοσχεδιάσει επί τόπου ένα ολόκληρο μάθημα μη χρησιμοποιώντας τη γνωστή aerobics μουσική . O Βeto ανταποκρίθηκε στην πρόκληση και από εκείνο τον αυτοσχεδιασμό της στιγμής γεννήθηκε το επαναστατικό fitness πρόγραμμα – Zumba!

Το Zumba ήρθε να αντικαταστήσει…

Οτιδήποτε μονότονο & βαρετό

Υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που διδάσκετε στα μαθήματά σας;

Ναι υπάρχουν κάποια πολύ εύκολα βασικά βήματα που επαναλαμβάνονται στις χορογραφίες.

Γιατί να επιλέξουμε Zumba έναντι των υπόλοιπων προγραμμάτων γυμναστικής;

Το Zumba δεν είναι σημαντικό μόνο για το σώμα αλλά είναι σημαντικό και για το πνεύμα, είναι ένα πρόγραμμα που σε κάνει να νιώθεις καλά! Βοηθά στη βελτίωση της ψυχολογίας, της αυτοπεποίθησης, της εικόνας για τον εαυτό μας. Η επιτυχία του, έγκειται στο ότι οι ασκούμενοι έρχονται ξανά και ξανά για μάθημα γιατί διασκεδάζουν χωρίς να συνειδητοποιούν ότι ασκούνται, έπειτα αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα και ο κύκλος συνεχίζεται καθώς συνεχίζουν να έρχονται και να απολαμβάνουν τα ψυχολογικά & σωματικά οφέλη που τους προσφέρει.

Πρέπει να είσαι καλός στο χορό για να παρακολουθήσεις Zumba;

Όχι! Τα βήματα είναι εύκολα & οι χορογραφίες εμπεριέχουν το στοιχείο της επανάληψης οπότε είναι εύκολο & διασκεδαστικό!

Πόσες θερμίδες καίει στο περίπου κανείς ανά μάθημα; Περισσότερες ή λιγότερες σε σχέση με aerobic ή χορό;

Σύμφωναμεπρόσφατη μελέτητουACE (AmericanCouncilonExercise) καις κατά μέσο όρο 400 ή 400+ θερμίδες/μάθημα (εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ένταση, εύρος βημάτων κτλ). Αυτό το νούμερο είναι μεγαλύτερο από ένα μάθημα poweryoga, kickboxing ή ένα απλό μάθημα χορού.

Έχουμε δει Zumba; Σε ταινία ή κάπου αλλού;

Σε videoclip ξένων καλλιτεχνών (Mara, Vanillaice, Pitbull)

Υπάρχουν επίπεδα δυσκολίας; Εξελίσσεται ή αν μάθεις τις κινήσεις από την αρχή δεν υπάρχει "επόμενο επίπεδο";

Εξελίσσεται πάντα σύμφωνα με την ένταση & συγκέντρωση στις κινήσεις! Υπάρχουν βέβαια και τα specialty μαθήματα Zumba όπως το Zumba Toning (με χρήση ελαφριάς αντίστασης), AquaZumba (σε πισίνα), Zumba Sentao (με χρήση καρέκλας)

Κι άλλο… zumba; Μπες www.zumba-greece.gr