Μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως διαμορφώνονται επτά τύποι επιβατών, οι οποίοι χρησιμοποιούν τρένο στις μετακινήσεις τους. Ειδικά τις καθημερινές μέρες και τις ώρες αιχμής, η παρουσία τους είναι αισθητή χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Ας τους γνωρίσουμε παρέα-και μην ας μην ξεχνάμε πως σε κάποια από τις ακόλουθες ομάδες ίσως ανήκουμε κι εμείς…
1. Ο Καταληψίας. Όλοι έχει τύχει να συναντήσουν τους τύπους εκείνους που απλώνουν αρχοντικά τα πράγματά τους στο διπλανό κάθισμα και όταν τους ζητάτε να καθίσετε σας κοιτάνε με μισό μάτι. Στην ίδια κλάση ανήκουν και όσοι πιάνουν τρείς θέσεις, προκειμένου να αναπληρώσουν τον βραδινό ύπνο που για κάποιο λόγο έχασαν. Τρόπος αντιμετώπισης: τους κοιτάτε έντονα και με πείσμα. Θα συμμορφωθούν άμεσα.
2. Ο Ανυπόμονος Σπρώχτης της Αποβάθρας. Σε κάθε σταθμό υπάρχει μια σειρά άγραφων κανόνων, η οποία πρέπει να τηρείται. Συνήθως δείχνουν να μην προσέχουν ποιος έφτασε πρώτος στην αποβάθρα και μάλιστα στη θέση που γίνεται περιζήτητη καθώς η πόρτα του τρένου ακινητοποιείται ακριβώς μπροστά του. Όμως παρακολουθούν με προσοχή, έτοιμοι να σπρώξουν ώστε να μπουν πρώτοι στο βαγόνι. Οι κανόνες της αποβάθρας επιβάλλουν αυτό που ισχύει και σε άλλες περιστάσεις, όπως στα σούπερ μάρκετ: εξυπηρετείται πρώτος, όποιος έφτασε πρώτος. Τρόπος αντιμετώπισης: χρησιμοποιήστε τους ώμους που διαθέτετε, για να κρατήσετε τους επίδοξους κλέφτες της σειράς σας μακριά.
3. Οι απόλυτα προνοητικοί. Κάποιοι επιβάτες έρχονται τόσο καλά οργανωμένοι που φτάνουν ένα τέταρτο της ώρας πριν στην αποβάθρα, με την τακτοποιημένη τους βαλίτσα, άψογα σιδερωμένοι και καλοβαλμένοι. Φαίνεται να υπάρχουν μόνο για να επιβιβαστούν στο τρένο που έρχεται. Τρόπος αντιμετώπισης: αφεθείτε και χαλαρώστε. Κάνει καλό στη δημιουργικότητά σας.
4. Οι απόλυτα απρογραμμάτιστοι. Το άλλο άκρο της προηγούμενης κατηγορίας. Ισιώνουν και τακτοποιούν τα ρούχα τους όσο περιμένουν στην αποβάθρα, αφού μετά το ντους που έκαναν ήρθαν τρέχοντας κατευθείαν εδώ. Κάποιες φορές μάλιστα, κόβουν και τα νύχια τους μέσα στο τρένο. Μπορεί να ξυρίζουν και τις μασχάλες τους. Τρόπος αντιμετώπισης: ξυπνήστε (τους) νωρίτερα.
5. Το δεμένο ζευγάρι. Κυκλοφορεί σε δύο είδη: το μεν ζευγάρι που βρίσκεται στη φάση "παρατεταμένος μήνας του μέλιτος" μέσα στα γέλια και τη χαρά, υπό τα βλοσυρά βλέμματα των υπολοίπων, σε ένα βαγόνι όπου επικρατεί νεκρική σιγή. Όσο για το δε, συνήθως πρόκειται για παλιό ζευγάρι με μεγάλη οικειότητα που δεν ενοχλεί κανέναν, επειδή δεν έχει και πολλά να πει. Εδώ, η σιωπή είναι πιο εκκωφαντική από των υπόλοιπων επιβατών. Τρόπος αντιμετώπισης: Για το δεύτερο ζευγάρι δεν υπάρχει συνταγή. Για το πρώτο, ίσως το να έβρισκε έναν πιο απομονωμένο χώρο…
6. Ο γκατζετάκιας. Εξαιρετικά πολυπληθής ομάδα. Περιλαμβάνει όλους όσοι
κοιτάνε κάθε τρεις και λίγο τα κινητά τους, όσους απορροφούνται στο λάπτοπ, αλλά και όσους αυτό-φωτογραφίζονται κατά τη διαδρομή. Στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν iPod, ακουστικά πάσης φύσεως, mp3 players, usb sticks. Τρόπος αντιμετώπισης: Παραμένει άγνωστος.
7. Οι ανακουφισμένοι. Συνήθως έχουν κουρασμένο βλέμμα, αναστενάζουν και δεν έχουν καμιά όρεξη να κοιτάξουν email και Facebook. Κομψά ντυμένοι, σίγουρα εργάζονται σε κάποια εταιρεία και δεν έχουν πρόβλημα να συνδυάσουν το επιμελημένο τους ντύσιμο με ένα ζευγάρι ξεκούραστα αθλητικά παπούτσια. Τρόπος αντιμετώπισης: Χαμογελάστε με κατανόηση και αποφύγετε να κοιτάξετε τα παπούτσια τους.