Το νησί φάντασμα της Ιαπωνίας

Λίγο μακριά από τις ακτές του Ναγκασάκι, βρίσκεται ένα απόκοσμο νησί εγκαταλελειμμένο προ πολλού, το Hashima. Η εμφάνισή του παραπέμπει σε πολεμικό πλοίο και έτσι δεν προκαλεί έκπληξη η ανεπίσημη ονομασία του “Gunkanjima” (το νησί-θωρηκτό). Για περίπου έναν αιώνα, από το 1887 μέχρι το 1974, το νησί ήταν ουσιαστικά ένα πολύβουο μέρος: μια εγκατάσταση εξόρυξης μεταλλευμάτων άνθρακα με χιλιάδες εργάτες. Το 1890 το αγόρασε η εταιρεία Mitsubishi και εκεί έχτισε την πρώτη μεγάλου μεγέθους κατασκευή από μπετόν, ύψους 9 ορόφων. Το 1959, το νησί είχε 5259 κατοίκους γεγονός που το καθιστούσε το πιο πυκνοκατοικημένο στον κόσμο. Όταν το ορυχείο έκλεισε, το Hashima αφέθηκε στην τύχη του και μετατράπηκε σταδιακά σε ερείπια.

Όμως δεν ξεχάστηκε από κανέναν. Συνεχίζει να ελκύει τουρίστες μέσα από την γοητευτική αλλά και απόκοσμη ατμόσφαιρά του. Το τσιμεντένιο τείχος που περιβάλλει ακόμα το νησί, έχει κατά το ήμισυ καταρρεύσει εξαιτίας των συνεχών τυφώνων που το πλήττουν.

Διάφορα κτίρια και υποδομές μεταξύ των οποίων ένα σχολείο, ένα νοσοκομείο και αρκετά εστιατόρια, έχουν χρησιμεύσει ως πηγή έμπνευσης αλλά και ως σκηνικό για αρκετές κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ των οποίων η τελευταία του James Bond “Skyfall”. 

Δείτε το βίντεο. Σας θύμισε κάτι η σκηνή;