Ταινίες, βιβλία, μύθοι, θρύλοι, συνέδρια, συζητήσεις...
Ίσως κανένας άλλος κατά συρροήν δολοφόνος στην ιστορία δεν "αγαπήθηκε" τόσο πολύ όσο ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης. Πιθανόν η κυριότερη "γοητεία" του ήταν το μυστήριο που τον περιέβαλε: μα ποιος ήταν τελικά και γιατί σκότωνε.
Κάποιοι είπαν ότι μπορεί να ήταν και ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ (!), ο συγγραφέας του "Αλίκη Στη Χώρα Των Θαυμάτων", Λιους Κάρολ ή συγγενείς της βασίλισσας Βικτωρίας.
125 χρόνια μετά, το μυστήριο φαίνεται να λύνεται. Ο συνταξιούχος ντετέκτιβ εξιχνίασης ανθρωποκτονιών, Τρέβορ Μάριοτ, αφιέρωσε τα 11 πρώτα χρόνια μετά τη σύνταξή του για να... συλλάβει τον κατά συρροήν δολοφόνο. Οκ, εντάξει, το φάντασμα του έστω.
Και κατέληξε ότι θα πρέπει να ήταν ένας Γερμανός ναύτης, ο Καρλ Φεϊγκενμπάουμ (Carl Feigenbaum). Όπως υποστηρίζει ο ντετέκτιβ, μπορεί ο Φεϊγκενμπάουμ να μην έκανε όλους τους φόνους που αποδίδονται στον Αντεροβγάλτη αλλά το προφίλ του ταιριάζει περισσότερο στο φοβερό και τρομερό Τζακ.
Aυτός είναι ο Carl Feigenbaum: Έτσι πρέπει να έμοιαζε κατ' εκτίμηση ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης
Για να ανακαλύψει το πρόσωπο του δολοφόνου, ο Μάριοτ ανέλυσε ιστορικά αρχεία της εποχής του Αντεροβγάλτη, αρχεία από σχολεία και αξιοποίησε τις πιο σύγχρονες μεθόδους της ιατροδικαστικής.
Υποστηρίζει ότι είναι βέβαιο ότι μεταξύ της 31ης Αυγούστου του 1888 και της 9ης Νοεμβρίου του ίδιου έτους 5 γυναίκες (Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes και Mary Jane Kelly) δολοφονήθηκαν σε ακτίνα μισού χιλιομέτρου από τη γειτονιά Whitechapel. Ο δολοφόνος τους ήταν ο ίδιος και ήταν ο Αντεροβγάλτης (κατά κόσμον Φεϊγκενμπάουμ σύμφωνα με το Μάριοτ δηλαδή). Το πλοίο που εργαζόταν ο Φεϊγκενμπάουμ έπιανε λιμάνι στο Whitechapel.
Δυο στοιχεία που δείχνουν τον Φεϊγκενμπάουμ είναι ότι:
α. Ο δολοφόνος δεν έκοψε χειρουργικά τα εσωτερικά όργανα των γυναικών, άρα δεν είχε ιατρικές γνώσεις όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα.
β. Τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των φόνων συμπίπτουν με τα ταξίδια του πλοίου του Φεϊγκενμπάουμ.
γ. Ο δικηγόρος του Φεϊγκενμπάουμ είχε εκμυστηρευτεί μια φορά ότι ο πελάτης του φαίνεται να έπασχε από κάποια ασθένεια που τον έκανε να θέλει να σκοτώνει και να ακρωτηριάζει γυναίκες.
Ο Γερμανός ναύτης δικάστηκε τελικά και εκτελέστηκε στη Νέα Υόρκη το 1894 για έναν τελείως άσχετο φόνο.
Όπως λέει ο Μάριοτ η εικόνα του Αντεροβγάλτη ως ενός "καλοντυμένου τζέντλμαν είναι πιθανόν ένας αστικός μύθος". Βεβαίως όλα αυτά είναι υποθέσεις, βάσιμες και μη. Το μυστικό του τρομερού Τζακ μάλλον θα παραμείνει για πάντα κρυμμένο στα σκοτάδια του "ντουλαπιού" της ιστορίας.