Τα βιβλία που χωράνε στο μικρό δαχτυλάκι του χεριού σου!

Στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της Αϊόβα υπάρχουν πάνω από 4.000 βιβλία μινιατούρες, όλα μικρότερα από 7,5 εκατοστά σε οποιαδήποτε διάσταση. Τα 7,5 εκατοστά δεν είναι πολλά για ένα βιβλίο, αλλά μπροστά στο βιβλίο-πασχαλίτσα πλευράς 3,5 χιλιοστών και πάχους ενός χιλιοστού είναι πάρα πολλά.

Με βάση το εξώφυλλό του, το προσωπικό της βιβλιοθήκης θεωρούσε πως το μικροσκοπικό αυτό βιβλίο είναι μια Βίβλος ή έστω κομμάτι μιας Βίβλου. Αυτό επιβεβαιώθηκε όταν το βιβλίο φωτογραφήθηκε με τη βοήθεια μεγεθυντικού φακού και η φωτογραφία καθαρίστηκε μέσω Photoshop. Οτιδήποτε άλλο όμως σχετικά με αυτό το βιβλίο ήταν άγνωστο.

H βιβλιοθηκονόμος Colleen Theisen, που το βρήκε σε ένα κουτί με την ετικέτα "μικρομινιατούρες", το θεωρεί ως το πιο σύνθετο βιβλίο της συλλογής των μινιατούρων, ένα βιβλίο τόσο μικρό που είναι αδύνατο να διαβαστεί με γυμνό μάτι. Άρα τι είναι; Ποιος το έφτιαξε και πότε; Οποιοδήποτε στοιχείο αποκάλυψης της ταυτότητας του συγγραφέα ήταν κλεισμένο μέσα στο μικροσκοπικό περιεχόμενό του.

Έτσι η Theisen, με τη βοήθεια της φοιτήτριας Candida Pagan, άνοιξαν προσεκτικά τις σελίδες του βιβλίου και το έβαλαν κάτω από το μικροσκόπιο. Όπως ήταν αναμενόμενο υπήρχαν τα στοιχεία του εκδότη: Toppan Printing Co., LTD.

Με αυτό το στοιχείο υπόψη, η Theisen κατάφερε να μάθει λίγα παραπάνω πράγματα για την ιστορία αυτού του βιβλίου. Αρχικά αποδείχθηκε ότι ήταν μέρος ενός σετ δύο βιβλίων που πωλήθηκε στην παγκόσμια έκθεση της Νέας Υόρκης το 1965. Εκείνη την εποχή, το μικροσκοπικό βιβλίο θεωρούνταν ως το μικρότερο στον κόσμο, αν και από τότε αυτό το ρεκόρ ανήκει αλλού.

Το αδελφό βιβλίο (που ήταν πολύ μεγαλύτερο, αλλά πάλι μινιατούρα) ήταν επίσης μέρος της συλλογής της βιβλιοθήκης, αν και με το πέρασμα των ετών τα δύο βιβλία χωρίστηκαν.

Και τα δύο βιβλία του σετ έχουν ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο: Το κείμενο του πρώτου κεφαλαίου της Βιβλικής έκδοσης Βασιλέως Ιακώβου, αλλά το αδελφό βιβλίο χρησιμοποιεί δέκα φορές μεγαλύτερη γραμματοσειρά και μπορεί να διαβαστεί με γυμνό μάτι. Το μικρό ήταν κάποτε σε θήκη η οποία μπορούσε να φορεθεί σε περιλαίμιο σαν κόσμημα ή σε μπρελόκ. Έτσι ίσως έχει νόημα η ύπαρξη του μικροσκοπικού αυτού βιβλίου γιατί είναι σαν να φορά κανείς έναν σταυρό, ένα μέρος της πίστης που μπορεί να το έχει πάντα μαζί του.

Η Theisen είπε πως οι άνθρωποι λατρεύουν τα βιβλία-μινιατούρες εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πράγματι, η βιβλιοθήκη παρέλαβε πρόσφατα ένα βιβλίο-μινιατούρα από τον 15ο αιώνα, όταν η τυπογραφία ήταν ακόμη στα σπάργανα.

Άλλωστε γιατί να μην τα λατρέψει κάποιος τα βιβλία-μινιατούρες; Είναι χαριτωμένα!