Ποιος είπε ότι οι υψηλόβαθμοι εργαζόμενοι μιας από τις πιο ανταγωνιστικές και ισχυρές οικονομικά βιομηχανίες στον κόσμο, δεν έχουν παρά μόνο σοβαρές ασχολίες; Ο λόγος για τους μηχανικούς της Silicon Valley, που δηλώνουν φανατικοί των εν λόγω διάσημων παιχνιδιών.
Δεν αναφερόμαστε φυσικά στην απλή, κλασική εκδοχή των παιδικών Lego, αλλά στα διάφορα πακέτα ρομποτικής που έχει προωθήσει η εν λόγω εταιρεία και που απευθύνονται σε επαγγελματίες ή σοβαρούς ερασιτέχνες. Τα προϊόντα αυτά, συνδυάζουν τη γνωστή κατασκευή με τουβλάκια, αλλά επιπλέον με την προσθήκη κίνησης, ηλεκτρικών μηχανών, αισθητήρων, υδραυλικών μερών κ.α. Ήδη πολλά από τα σημερινά στελέχη της βιομηχανίας ηλεκτρονικών υπολογιστών, δηλώνουν πως η πρώτη –και καθοριστική- επαφή τους με τον κόσμο της τεχνολογίας, της μηχανικής και των εφευρέσεων, δεν ήταν παρά ο πειραματισμός με κάποιο από εκείνα τα «δύσκολα» Lego, όταν πρωτοβγήκαν στην αγορά το 1998.
Όπως παραδέχονται πολλοί εξ’ αυτών, τα Lego δεν είναι μόνο κοινό σημείο αναφοράς επειδή όλοι κάποτε έπαιζαν με αυτά, αλλά αποτελούν και ευκαιρία για προβληματισμό, πυροδοτώντας συχνά δημιουργικές συζητήσεις. Η σειρά αυτή της Lego, με την ονομασία “Mindstorms”, χρησιμοποιείται ακόμα και σε κάποια πανεπιστήμια, αφού θεωρείται πως προσφέρουν ευρύ πεδίο για την εκπαίδευση των νέων μηχανικών επιστημόνων.
Στη σειρά Mindstorms όμως εμπλέκονται και προγραμματιστές, αφού το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν είναι ανοιχτού κώδικα και κατά συνέπεια προσφέρει ευκαιρίες και δυνατότητες προσθηκών και τροποποιήσεων. Η εταιρεία Lego πρωτοκατασκεύασε τα περίφημα ομώνυμα τουβλάκια πριν από 55 χρόνια.