Μυστικά περάσματα και κρυφά δωμάτια

Σκεφτείτε πόσο συναρπαστική θα ήταν η ζωή σε ένα σπίτι με κρυφά δωμάτια ή μυστικούς διαδρόμους! Πολλοί ονειρεύονται μια τέτοια κατοικία αλλά λίγοι την αποκτούν. Φαίνεται ότι οι ένοικοι των 13 κατοικιών που ακολουθούν, πραγματοποίησαν το όνειρό τους.

1. ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΣΙΝΓΚΕΡ

Το 1896, ο πρόεδρος της εταιρείας Σίνγκερ, Φρέντερικ Μπουρν, αγόρασε το νησί Νταρκ Άιλαντ που βρίσκεται καταμεσής του ποταμού Σεντ Λόρενς στη Νέα Υόρκη. Εκεί χτίστηκε ένα κάστρο γεμάτο από τεχνάσματα βγαλμένα από ταινίες μυστηρίου: τείχη που μετακινούνται και αποκαλύπτουν πέτρινες σκάλες, πίνακες που επιτρέπουν στον οικοδεσπότη να κρυφακούει τους επισκέπτες του και κελάρια που εμφανίζονται μόνο με το πάτημα του σωστού κουμπιού.

2. ΤΟ ΛΗΜΕΡΙ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ

Το κάστρο άνηκε στον Μίλτον Γούλφ (Wolf, λύκος στα ελληνικά) και βρίσκεται στο Χόλιγουντ. Ο Γουλφ ήταν από τους πρώτους καλλιτεχνικούς διευθυντές που ανέδειξαν το Χόλιγουντ και, όπως ήταν φυσικό, είχε ιδιαίτερο γούστο. Το κάστρο διέθετε μυστικά περάσματα που οδηγούσαν σε μικρά, εξωτικά μπαρ. Το 2010, το Λημέρι του Λύκου έγινε ιδιοκτησία του διάσημου μουσικού Μόμπι.

3. ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΦΟΝΩΝ

Ο Δρ. Χένρυ Χάουαρντ Χολμς ήταν από τους πρώτους κατά συρροή δολοφόνους που κατεγράφησαν από τις αμερικανικές αρχές. Το πραγματικό του όνομα ήταν Χέρμαν Γουέμπστερ Μάτζετ και το 1889 έχτισε στο Σικάγο ένα ξενοδοχείο για τους εκατοντάδες τουρίστες που θα έφταναν στην πόλη ενόψει της Παγκόσμιας Κολομβιανής Έκθεσης του 1893. Το κτίριο ήταν γεμάτο από καταπακτές, μυστικές σκάλες και αγωγούς που βρίσκονταν διάσπαρτοι στο υπόγειο για να… διασκεδάζουν τους επισκέπτες. Όπως καταλαβαίνετε, ο Χολμς είχε άλλα σχέδια. Στους πάνω ορόφους του ξενοδοχείου βασάνιζε και σκότωνε ανθρώπους, κυρίως γυναίκες. Η αστυνομία εισέβαλε στο κάστρο όπου ανακάλυψε δωμάτια χωρίς παράθυρα, ψευδοπατώματα, ηχομονωμένα υπνοδωμάτια και θαλάμους αερίων. Ο Χολμς ομολόγησε τη δολοφονία 30 ατόμων και στη συνέχεια εκτελέστηκε ενώ το κάστρο κάηκε ολοσχερώς λίγο αργότερα. Από το 1938 μέχρι και σήμερα, στη θέση του Κάστρου των Φόνων βρίσκεται ένα ταχυδρομείο.

4. ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΑ ΕΠΤΑ ΑΕΤΩΜΑΤΑ

Ο συγγραφέας Ναθάνιελ Χόθορν εμπνεύστηκε το ομώνυμο βιβλίο του από το πατρικό σπίτι του ξαδέλφου του. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1908, το ίδιο σπίτι αγοράστηκε από μία φιλάνθρωπο που το ανακαίνισε και το μετέτρεψε σε μουσείο. Η ίδια, εμπνευσμένη από το βιβλίο του Χόθορν, πρόσθεσε μερικά στοιχεία που δε βρίσκονταν εξαρχής στην οικία: ένα μαγαζί με ζαχαρωτά και μια μυστική σκάλα μέσα σε μια ντουλάπα.

5. ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Το 2007, ο σωφρονιστικός υπάλληλος Τζον Ντάργουιν εμφανίστηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα του Χάρτλπουλ στην Αγγλία ισχυριζόμενος ότι έχει αμνησία. Η σύζυγός του είχε αναφέρει την εξαφάνισή του το 2002 και ο Ντάργουιν θεωρείτο έκτοτε νεκρός. Έτσι, η γυναίκα του έλαβε 250.000 λίρες από την ασφάλεια ζωής και τη σύνταξή του. Μπορείτε να μαντέψετε τη συνέχεια; Στην πραγματικότητα, ο Ντάργουιν κρυβόταν επί 5 χρόνια στο διπλανό σπίτι, το οποίο είχε αγοράσει, και το ζευγάρι κατηγορήθηκε για απάτη. Ο Ντάργουιν είχε χτίσει ένα μυστικό πέρασμα που ένωνε τη ντουλάπα του υπνοδωματίου του με το κρησφύγετο του και πηγαινοερχόταν. Καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια φυλάκισης αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή μετά από τρία χρόνια.

6. ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΑΣΠΕΝ

Ο Νταγκ Κάρλστον, συνιδρυτής της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Broderbund, είναι ο ιδιοκτήτης μιας μυστηριώδους οικίας στο Άσπεν. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το κτίριο είναι γεμάτο από μυστικά περάσματα, ερμάρια που κρύβουν πόρτες, συρτάρια που λειτουργούν ως περάσματα σε άλλα δωμάτια. Ο Κάρλστον ήταν ο πρώτος που δημιούργησε τα βιντεοπαιχνίδια μυστηρίου. Στο κτίριο υπάρχει και το λεγόμενο "Δωμάτιο της Αβύσσου". Όσοι εισέρχονται σε αυτό, βρίσκονται στην άκρη ενός καταρράκτη.

7. ΕΠΑΥΛΗ ΜΠΡΙΤΑΝΙΑ

Ένας ακόμα δημιουργός βιντεοπαιχνιδιών, ο Ρίτσαρντ Γκάριοτ, είναι ιδιοκτήτης ενός καταφυγίου στο Ώστιν που διαθέτει μια κρυφή, ελικοειδή σκάλα στο κέντρο του. Η σκάλα οδηγεί σε διάφορα κρυφά δωμάτια: ένα κελάρι, ένα μπουντρούμι και ένα δωμάτιο επιστημονικών πειραμάτων.

8. Η ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΝΤΑΝ ΜΠΡΑΟΥΝ

Από τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει το σπίτι του διάσημου συγγραφέα Νταν Μπράουν. Τα βιβλία του είναι γεμάτα από αρχαία μυστικά περάσματα από τα οποία και εμπνεύστηκε για την κατασκευή του προσωπικού του χώρου.

9. ΤΟ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ ΤΟΥ ΝΟΡΘΑΜΠΤΟΝ

Το 1710, χτίστηκε ένα από τα πρώτα δωμάτια πανικού στην Αμερική από τον καπετάνιο Τζόναθαν Χαντ. Μέσα στο σπίτι, που βρίσκεται στο Νορθάμπτον της Μασαχουσέτης, χτίστηκε ένα μυστικό πέρασμα για την προστασία των Χαντ από τις επιθέσεις των γηγενών Αμερικανών. Σήμερα, το κτίριο χρησιμοποιείται ως εστία του πανεπιστημίου Σμιθ και θεωρείται στοιχειωμένο από την εγγονή του Χαντ που συναντούσε κρυφά τον σύντροφό της κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης, σύμφωνα με έναν μύθο της περιοχής.

10. ΟΙΚΟΣ ΝΤΑΝΣΤΕΡ

Ο οίκος Ντάνστερ είναι ο ένας εκ των δύο πρώτων κοιτώνων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Διαθέτει κρυφά δωμάτια, μυστικά περάσματα και βιβλιοθήκες που μετακινούνται και αποκαλύπτουν κρυφές κάμαρες.

11. ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ

Το CasaLoma (μτφ. σπίτι στο λόφο) χτίστηκε το 1911 στο Τορόντο για λογαριασμό του καναδού χρηματοοικονομικού συμβούλου, Σερ Χένρυ Πέλατ. Το σπίτι διέθετε 98 δωμάτια, υπόγειο τούνελ που ένωνε το σπίτι με το στάβλο και ένα μυστικό πέρασμα που λειτουργούσε ως έξοδος από το γραφείο του. Από το 1937 και έπειτα, το σπίτι λειτουργεί ως μουσείο.

12. Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΓΟΥΙΝΤΣΕΣΤΕΡ

Η διάσημη έπαυλη βρίσκεται στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια και χτίστηκε από τη Σάρα Γουίντσεστερ, χήρα του Ουίλιαμ Γουίντσεστερ και διάδοχο της εταιρείας πολεμικών όπλων Γουίντσεστερ. Σύμφωνα με το μύθο, η Σάρα πίστευε ότι τα φαντάσματα όλων εκείνων που είχαν πεθάνει από τα όπλα Γουίντσεστερ τη στοίχειωναν και ένα μέντιουμ την προειδοποίησε ότι θα πέθαινε και η ίδια αν ποτέ σταματούσε την κατασκευή του σπιτιού. Είχε χάσει ήδη τον άντρα και την κόρη τους λόγω της υποτιθέμενης κατάρας και έτσι έκανε ό,τι της είπε το μέντιουμ. Το σπίτι γέμισε από σκάλες, πόρτες που οδηγούσαν σε τοίχο, καμινάδες που δεν έφτασαν ποτέ στη σκεπή, ελικοειδείς διαδρόμους και ένα, τουλάχιστον, μυστικό πέρασμα. Το σπίτι διέθετε και δωμάτιο τελετών με μυστική έξοδο από την οποία η Σάρα το έσκαγε για να κρυφτεί από τα φαντάσματα. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν την ύπαρξη πολλών μυστικών περασμάτων αλλά, μέχρι τώρα, δεν έχει βρεθεί κανένα.

13. ΜΟΝ ΣΑΙΝ ΟΝΤΙΛ

Το Μον Σαιν Οντίλ είναι ένα μοναστήρι του 17ου αιώνα που βρίσκεται στα Βόσγια Όρη της Γαλλίας. Το διάστημα 2000-2002 εξαφανίστηκαν από αυτό σχεδόν 1.100 σπάνια και μεγάλης αξίας βιβλία. Η αστυνομία τοποθέτησε κάμερες για να λύσει το μυστήριο και ανακάλυψε ότι ο κλέφτης έμπαινε στο μοναστήρι μέσα από ένα ξεχασμένο μυστικό πέρασμα και έκλεβε βιβλία τη νύχτα. Είχε βρει τον χάρτη του κτιρίου που έδειχνε τη μυστική κάμαρα που βρισκόταν πίσω από ένα ντουλάπι και εμφανιζόταν με το πάτημα ενός κρυφού κουμπιού. Τα βιβλία επεστράφησαν στο μοναστήρι.