Το “50 Αποχρώσεις του Γκρι” bestseller στο… Γκουαντάναμο

Τι διαβάζουν οι έγκλειστοι στο Γκουαντάναμο;

Το "50 Αποχρώσεις του Γκρι"!

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει Αμερικανός γερουσιαστής, ο Τζιμ Μοράν. Ο γερουσιαστής, που τάσσεται υπέρ του κλεισίματος της φυλακής-κολαστηρίου, επισκέφθηκε το Στρατόπεδο 7, όπου βρίσκονται οι "υψηλής σημασίας" κρατούμενοι, δήλωσε ότι οι κρατούμενοι δεν ζητούν να διαβάσουν το Κοράνι, αλλά το 50 Αποχρώσεις του Γκρι.

"Έχουν διαβάσει όλη τη σειρά. Δεν συμβαίνει τίποτα, δεν μπορούν να βγουν έξω, οπότε γιατί όχι;" δήλωσε ο γερουσιαστής. Εκπρόσωπος του στρατού, ερωτηθείς να σχολιάσει το θέμα αρνήθηκε λέγοντας πως αυτά είναι εμπιστευτικές και απόρρητες πληροφορίες.

"Δεν συζητάμε για τους κρατούμενους υψηλής αξίας, παρά μόνο με γενικούς όρους. Επιπλέον, δεν συζητάμε τους ισχυρισμούς μελών του Κογκρέσου", δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Σάμιουελ Χάουζ, εκπρόσωπος του κέντρου κράτησης.

Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να επισκεφθούν το κέντρο κράτησης όπου βρίσκονται κατηγορούμενοι για τρομοκρατική απειλή, ωστόσο τους δίνεται η δυνατότητα να επισκεφθούν άλλους χώρους των φυλακών, ανάμεσά τους και τη βιβλιοθήκη.

Σύμφωνα με απεσταλμένο του πρακτορείου Reuters, στη βιβλιοθήκη της φυλακής υπάρχουν αντίτυπα θρησκευτικών βιβλίων, βιβλίων του Σταρ Τρεκ, μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι, την Οδύσσεια του Ομήρου, ακόμα και τους Αγώνες Πείνας.

Βιβιοθηκάριοι του Γκουαντάναμο πάντως έχουν δηλώσει κατά το παρελθόν ότι όλα τα αναγνώσματα ελέγχονται για ερωτικό περιεχόμενο και ότι αφαιρούνται οι φωτογραφίες γυναικών που είναι ελαφρά ντυμένες. Ωστόσο, ένας εξ αυτών, με το ψευδώνυμο Ζορό δήλωσε στο πρακτορείο πως "έχουμε και το βιβλίο και την ταινία".