Πέθανε ο άνθρωπος που ήταν πολίτης του κόσμου αλλά κανενός κράτους

Πολίτης Χ... Άγνωστος Χ... Για κάποιες γραφειοκρατίες δεν υπήρξε καν ίσως. Ο Garry Davis όμως είχε έναν μοναδικό τίτλο “Παγκόσμιος Πολίτης Νο 1”. Γιατί ο Davis, το 1948, κατέθεσε το αμερικανικό διαβατήριο του, αποποιήθηκε κάθε εθνικότητας και έγινε ο πρώτος “πολίτης του κόσμου” αλλά κανενός κράτους. Αρνήθηκε πεισματικά να λάβει οποιαδήποτε εθνικότητα από οποιοδήποτε κράτος.

Πρώην ηθοποιός του θεάτρου Broadway πολέμησε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το γεγονός ότι πήρε ζωές αθώων Γερμανών αμάχων ως πιλότος βομβαρδιστικού Β-17 αλλά και ότι έχασε τον αδελφό του στον ίδιο πόλεμο τον διαμόρφωσε καταλυτικά.

Ως “Παγκόσμιος Πολίτης Νο 1” ίδρυσε την Παγκόσμια Κυβέρνηση των Πολιτών του Κόσμου. Μέσω αυτού του θεσμού εξέδωσε περισσότερα από 500.000 Παγκόσμια Διαβατήρια τα οποία κατά καιρούς 150 κυβερνήσεις ανά την υφήλιο έχουν αναγνωρίσει.

Διακήρυσσε πως η κατάργηση των συνόρων μπορεί να φέρει την ειρήνη. “Εμείς, οι άνθρωποι, θέλουμε μια ειρήνη που μόνο μια παγκόσμια κυβέρνηση μπορεί να μας δώσει” είχε πει ενώπιον της συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών το 1948 οπότε και αποκήρυξε κάθε εθνικότητα. “Τα κράτη που εκπροσωπείτε μας χωρίζουν και μας οδηγούν στην άβυσσο του ολοκληρωτικού πολέμου” είχε πει.

Πέρυσι είχε εκδώσει ένα από τα παγκόσμια διαβατήρια του για τον Τζούλιαν Ασάνζ ενώ, σύμφωνα με τη Φωνή της Ρωσίας και τους New York Times εξέδωσε ένα ακόμη για το Σνόουντεν.

Ο Παγκόσμιος Πολίτης, Davis, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα σε ηλικία 91 ετών.