Κάποτε θα γινόταν κι αυτό. Και λέμε κάποτε γιατί η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία μας είχε προετοιμάσει καταλλήλως για τον...πρωτοποριακό τρόπο στη χρέωση των εισιτηρίων των επιβατών.
Έτσι, όποιος πετάει στο εξής με τη Samoa Air θα πληρώνει όσο ζυγίζει, αφού έγινε ο πρώτος αερομεταφορέας παγκοσμίως, που αποφάσισε, μαζί με τις αποσκευές, να ζυγίζει και τους επιβάτες. Έτσι το βάρος αποτελεί τον σημαντικότερο κριτήριο στον καθορισμό της τιμής του εισιτηρίου.
Η χρέωση της Samoa Air, εταιρεία που ιδρύθηκε μόλις πριν έναν χρόνο, είναι 0.44 ευρώ ανά κιλό επιβάτη για τις εσωτερικές πτήσεις και 0.80 ευρώ ανά κιλό επιβάτη για τη μοναδική διεθνή πτήση που πραγματοποιεί με προορισμό την Αμερικανική Σαμόα, ένα νησί στη μέση του Ειρηνικού που βρίσκεται σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από τα νησιά Σαμόα και ανήκει στις ΗΠΑ. Προκύπτει λοιπόν, ότι ένα άτομο που ζυγίζει 150 κιλά θα πληρώνει για μια διεθνή πτήση 120 ευρώ.
“Η αεροναυτική βιομηχανία έχει την εντύπωση ότι όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν το ίδιο μέγεθος και οι αερομεταφορείς χρεώνουν τις θέσεις θεωρώντας ότι όλοι οι άνθρωποι ζυγίζουν το ίδιο. Τα αεροσκάφη, όμως, μεταφέρουν βάρη”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κρις Λάνγκτον
Θα αναρωτιέστε βέβαια πώς προέκυψε η συγκεκριμένη πολιτική χρεώσεων. Η απάντηση είναι πως μόνο τυχαία δεν είναι, αλλά ούτε και ρατσιστική, όπως ίσως κάποιοι θα σπεύσουν να σκεφτούν. Κι αυτό γιατί οι 200.000 κάτοικοι των νήσων Σαμόα – οι οποίοι μετακινούνται με την εταιρεία - είναι από τους πλέον παχύσαρκους του κόσμου και η αεροπορική εταιρεία αντιμετώπιζε εξαιρετικό πρόβλημα με την υπερβολική κατανάλωση καυσίμων που σημειώθηκε, όπως λέει, λόγω του βάρους των επιβατών της.
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Σαμόα κατατάσσεται τέταρτη στις πιο παχύσαρκες χώρες του κόσμου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ποσοστό 93.5% του πληθυσμού της είναι υπέρβαρο και ένα άλλο 74.6% παχύσαρκο.
Το γεγονός ότι οι Σαμοανοί παρουσιάζονται τόσο παχύσαρκοι, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες προϊόν της συνήθειάς τους να εγκαταλείχουν τα παραδοσιακά φαγητά τους για τη φθηνή λύση των μεταποιημένων τροφών που έχουν μεταφέρει από τη Δύση. Επίσης, σύμφωνα με τα έθιμα τους, το πάχος θεωρείται ένδειξη πλούτου και κοινωνικής δύναμης.