Είναι δυνατόν κάποιος να εξαφανιστεί από προσώπου γης;

Ο τριαντάχρονος πρώην εξωτερικός συνεργάτης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αμερικής (NSA), Eντουαρντ Σνόουντεν,  έφυγε από το Χόνγκ Κόνγκ την Κυριακή με μια πτήση που κατευθυνόταν στη Μόσχα. Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε ότι ο Snowden βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Μόσχας και δεν είχε παραβιάσει κανένα νόμο της χώρας.  

Ο Σνόουντεν φαίνεται να έκλεισε αεροπορικό εισιτήριο από τη Μόσχα για την Αβάνα τη Δευτέρα, αλλά δεν εμφανίστηκε για την επιβίβαση, ενώ ακόμα μια πτήση προς την Αβάνα πέταξε από τη Μόσχα την Τρίτη, πάλι χωρίς να ταξιδεύει στο αεροπλάνο ο Σνόουντεν. Ο ίδιος δεν φαίνεται να είναι ένας συνηθισμένος ταξιδιώτης, ωστόσο αυτά τα τελευταία γεγονότα γεννούν το ερώτημα:

Μπορεί όντως κάποιος να ταξιδεύει και να μην μπορεί να τον βρει κανείς;

Ο ειδικός στις εξαφανίσεις Frank M. Ahearn, συγγραφέας του βιβλίου "Πώς να εξαφανιστείτε: Σβήστε το ψηφιακό αποτύπωμά σας, αφήστε ψεύτικα σημάδια και εξαφανιστείτε χωρίς ίχνη" εξηγεί στο National Geographic ότι επειδή είναι παράβαση να χρησιμοποιεί κανείς πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες, είναι καλύτερα να προσπαθήσει απλώς να κάνει την ανεύρεσή του εξαιρετικά δύσκολη.

Ο Ahearn έχει περάσει 20 χρόνια ως ιδιωτικός ερευνητής εντοπίζοντας ανθρώπους που δεν θέλουν να βρεθούν. Έπειτα, συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να βγάλει περισσότερα χρήματα βοηθώντας ανθρώπους που θέλουν να εξαφανιστούν, χωρίς να αφήσουν πίσω τους κανένα σημάδι.

Ο ίδιος αναφέρει ότι αν, για κάποιον που θέλει να εξαφανιστεί, δεν τίθεται θέμα χρημάτων, τότε ο κόσμος δεν έχει σύνορα. Καλή επιλογή θα ήταν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μια επιλογή που ίσως φαίνεται περίεργη, ωστόσο, είναι πολύ πιο δύσκολο να βρει κανείς άνθρωπο στην Κροατία ή στην Ουκρανία, γιατί η υποδομή αυτών των χωρών είναι πολύ διαφορετική. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται κανένα είδος σύνδεσης των στοιχείων της ταυτότητας με τους λογαριασμούς του νερού ή του ρεύματος σε περίπτωση που κάποιος νοικιάσει ένα σπίτι.

Επίσης, θα μπορούσε κανείς να διασχίσει το Μεξικό και αμέσως να ζήσει ελεύθερος, ενώ υπάρχουν και μικρές πόλεις στην Κεντρική και Νότια Αμερική στις οποίες δεν ψάχνει ποτέ κανείς.

Αν τα χρήματα δεν είναι άφθονα, τότε κάποιος θα πρέπει να αναζητήσει διαφορετική διέξοδο. Μπορεί, για παράδειγμα, να πάει στο Λας Βέγκας, να δουλέψει χωρίς επίσημα χαρτιά ως σερβιτόρος και να χρησιμοποιεί προπληρωμένες κάρτες κινητών τηλεφώνων. Αν πρόκειται για γυναίκα, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, γιατί μπορεί απλώς να δημιουργήσει σχέση με κάποιον πλούσιο, όλα να είναι στο δικό του όνομα και εκείνη να μη φαίνεται πουθενά. Σίγουρα δεν είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος ζωής, αλλά είναι εφικτός, ειδικά αν αυτό που νοιάζει κάποιον είναι να θεωρείται εξαφανισμένος.

Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως οι άνθρωποι αυτοί που θέλουν να εξαφανιστούν κάνουν το λάθος και με κάποιο τρόπο επικοινωνούν με ανθρώπους από το παρελθόν τους. Δεν έχουν πάρει απόφαση ότι θα πρέπει ουσιαστικά να αφήσουν όλο τον κόσμο πίσω τους και να εστιάσουν την προσοχή τους στο πώς θα βγάζουν χρήματα για να επιβιώσουν, που είναι και το σημαντικότερο που πρέπει να σκέφτονται.

Όσον αφορά στα social media και το ρόλο που μπορεί να παίξουν, προδίδοντας την κρυψώνα κάποιου, η χρήση τους πρέπει να είναι προσεκτική και συνετή, ώστε να είναι μόνο βοηθητικά κι όχι επικίνδυνα. Πιο συγκεκριμένα, αν κάποιος επιθυμεί να εξαφανιστεί από προσώπου γης και έχει αποφασίσει να πάει στο Λας Βέγκας, είναι έξυπνο να αρχίσει να ποστάρει στο Facebook στοιχεία για το Wisconsin, να πάρει τηλέφωνα στην ίδια περιοχή ψάχνοντας για δουλειές και γενικώς να δίνει παραπλανητικά στοιχεία, οδηγώντας αυτούς που ενδεχομένως να τον ψάξουν αργότερα σε λάθος μονοπάτια, υπονοώντας ότι θα βρίσκεται στο Wisconsin, ενώ θα είναι τελικά στο Λας Βέγκας. Επίσης, μπορεί να βάλει ψεύτικες φωτογραφίες στο Facebook από μαγαζιά και φίλους στο Wisconsin, χτίζοντας μια ψεύτικη ζωή, μολονότι τίποτα από αυτά δεν θα είναι αληθινό.

Αυτό που σκέφτονται οι περισσότεροι, να αλλάξουν δηλαδή τα στοιχεία τους και να φύγουν, δεν είναι εύκολη υπόθεση μιας και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν βελτιωθεί πολύ στην επεξεργασία και την έρευνα των στοιχείων των πολιτών, άρα οι ψεύτικες ταυτότητες όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν, αλλά μπορεί να προδώσουν το "φυγά".

Συμπερασματικά και σύμφωνα με τον Ahearn, ένας άνθρωπος μπορεί να εξαφανιστεί από όλους κι από όλα αρκεί να κρατάει χαμηλούς τόνους και να φροντίσει να χτίσει μια αληθοφανή ζωή σε έναν τόπο διαφορετικό από αυτόν που διαλαλεί. Ωστόσο, τα πάντα εξαρτώνται από τους λόγους για τους οποίους κάποιος εξαφανίζεται αλλά και από ποιον κρύβεται, γιατί αν αυτός που τον ψάχνει διαθέτει πολλά χρήματα, στο τέλος είναι πιθανό ότι θα τον βρει, όσο και να κρύβεται.