Εντάξει, είναι μόλις ένα κομμάτι χαρτί. Και μάλιστα μικροσκοπικών διαστάσεων. Ωστόσο, σηματοδοτεί σημαντικά γεγονότα της ιστορίας, τα συλλέγουν οι φιλοτελιστές εδώ και αιώνες και... η κινεζική κυβέρνηση ωθεί τους πολίτες της να τα συλλέγουν - δηλαδή τα ζητούν περίπου 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι.
Τι άλλο χρειάζονται λοιπόν τα γραμματόσημα για να γίνουν ο νέος χρυσός. Ή μάλλον πιο πολύτιμα και από χρυσό;
Eνδεικτικές τιμές σπάνιων γραμματοσήμων
Σύμφωνα με τους δείκτες της αγοράς, οι τιμές των γραμματοσήμων αυξάνουν σημαντικά. Πολλοί είναι εκείνοι που τα αγοράζουν ως επένδυση και σύμφωνα με το qz.com, τους αποδίδουν ετησίως το 10-12% της επένδυσης τους.
Ο Stanley Gibbons είναι ο γηραιότερος ντίλερ γραμματοσήμων στον κόσμο. Έχει διαμεσολαβήσει σε πολυάριθμες αγορές και ανταλλαγές. Πρόσφατα αποφάσισε να ιδρύσει ένα fund το οποίο θα επενδύει σε γραμματόσημα. Όπως εκτιμά θα του αποδίδει κέρδη τουλάχιστον 10% για κάθε επένδυση ετησίως.
Όπως υπολογίζεται υπάρχουν περίπου 50 εκατομμύρια συλλέκτες γραμματοσήμων στον κόσμο.
Ορισμένα από τα πιο σπάνια γραμματόσημα του κόσμου, σήμερα, είναι από την Ινδία, Κίνα και Ευρώπη. Ενδεικτικά το σουηδικό Treskilling Yellow αγοράστηκε το 2010 προς 2,1 εκατομμύρια δολάρια.
Οι βασικότεροι χρηματιστηριακή δείκτες, ο χρυσός και τα γραμματόσημα (ροζ γραμμή) όπως "κινήθηκαν" από το 1995 μέχρι σήμερα