Το γαλλικό κρασί είναι… ιταλικό

Άσχημα νέα για τη διάσημη γαλλική οινοποιία φέρνει νέα μελέτη που κάνει του Γάλλους παραγωγούς κρασιού αν δυσανασχετούν.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια δημοσίευσαν μία έρευνα σύμφωνα με την οποία τα διάσημα παγκοσμίως γαλλικά κρασιά έχουν αρχαίες ιταλικές ρίζες. 

Η χημική ανάλυση μιας σειράς αρχαιολογικών ευρημάτων αποκαλύπτει πως το κρασί παραγόταν στο νότο της Γαλλίας ήδη από τον πέμπτο αιώνα π.Χ.  Οι Γαλάτες έμαθαν αρχικά να πίνουν εισαγόμενο κρασί από τους Ετρούσκους της Ιταλίας και μετά άρχισαν να το φτιάχνουν οι ίδιοι επί τόπου, για να γίνουν σταδιακά διάσημοι ήδη από τον 12ο αιώνα, όταν οι Γάλλοι μοναχοί, μετά από πολλές προσπάθειες, άρχισαν να καλλιεργούν στη Βουργουνδία τις κατοπινές ξακουστές ποικιλίες "σαρντονέ" και "πινό νουάρ".

Η έρευνα  δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, το "Science" και το "Nature".

Trivia: Η παραγωγή κρασιού θεωρείται ότι ξεκίνησε στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο (Ιράν, Τουρκία, Γεωργία, Αρμενία), πριν από 8.000 - 9.000 χρόνια και είχε εξαπλωθεί δυτικά στην Αίγυπτο έως το 3000 π.Χ. και μετά στην Κρήτη έως το 2200 π.Χ. (αν και κρασί από ρυζί μπορεί να παραγόταν στην Κίνα ακόμα πιο παλιά).

Χίλια χρόνια αργότερα, οι Έλληνες και Φόινικες έμποροι μετέφεραν με τα πλοία τους και πουλούσαν κρασιά σε όλη την Μεσόγειο, μέσα σε αμφορείς. Γύρω στο 600 π.Χ. οι Ετρούσκοι της κεντρικής Ιταλίας, ένας πολιτισμός που προηγήθηκε των Ρωμαίων, εμπορεύονταν δικά τους κρασιά και τα πούλαγαν στη γαλλική μεσογειακή ακτή. Επειδή οι αμφορείς τους είχαν ίδιο σχήμα με τους φοινικικούς, φαίνεται πως οι Γαλάτες είχαν δεχτεί την φοινικική επιρροή. Περίπου την ίδια εποχή οι Έλληνες δημιουργούσαν τη δική τους αποικία στην Μασσαλία.