Rindfleischetikettierungsueberwachungsaufgabenuebertragungsgesetz

Η μεγαλύτερη λέξη της γερμανικής γλώσσας, ένας πραγματικός γλωσσοδέτης με περισσότερα από 60 γράμματα, μπήκε από σήμερα στο χρονοντούλαπο αφού καταργήθηκε—και μάλιστα με δικαστική απόφαση.

Η λέξη Rindfleischetikettierungsueberwachungsaufgabenuebertragungsgesetz, με τους 65 χαρακτήρες, αναφέρεται σε ένα νόμο- γνωστό με τη συντομογραφία "RkReUeAUeG"- που τέθηκε σε ισχύ το 1999 για να καθορίζει τους ελέγχους στο βοδινό κρέας. Το δικαστήριο όμως έκρινε ότι είναι πλέον άχρηστη, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με οδηγία της έκρινε μη αναγκαίους τους ελέγχους στα υγιή ζώα.

 Με την κατάργηση της RkReUeAUeG, το ρεκόρ της μακρύτερης λέξης διεκδικεί πλέον με αξιώσεις η Donaudampfschifffahrtsgesellschaftskapitaenswitwe, που έχει 49 γράμματα και σημαίνει "παράθυρο του καπετάνιου στην εταιρεία ατμόπλοιων του Δούναβη". Πάντως η μεγαλύτερη λέξη στο έγκριτο λεξικό Duden είναι η Kraftfahrzeug-Haftpflichtversicherung (36 χαρακτήρες) που σημαίνει "υποχρεωτική ασφάλιση οχήματος".

Η γερμανική δεν είναι η μοναδική γλώσσα που αγαπά τους γλωσσοδέτες. Στα αγγλικά, η μεγαλύτερη λέξη που περιλαμβάνεται στο λεξικό της Οξφόρδης είναι η ασθένεια pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis, με 45 γράμματα.

Trivia: Η αγαπημένη λέξη της Μαίρη Πόπινς supercalifragilisticexpialidocious, έχει 34 χαρακτήρες και, γλωσσολογικά σημαίνει : "Εξιλέωση για την ικανότητα εκπαίδευσης  μέσω της λεπτής ομορφιάς."

Σύμφωνα όμως με την ταινία- σημαίνει απλά "κάτι που λες  όταν δεν έχεις τίποτα να πεις".