Το σύνδρομο της…Δευτερίτιδας

Δευτέρα στη δουλειά: μια μέρα που προκαλεί έντονα αλλά και απολύτως αντίθετα συναισθήματα. Οι μισοί πηγαίνουν να εργαστούν γεμάτοι ενέργεια και ενθουσιασμό, ενώ οι άλλοι μισοί σέρνονται κουρασμένοι, θρηνώντας άλλο ένα σαββατοκύριακο που έληξε πρόωρα.

“Η κατηγορία των ήξεις-αφήξεις εργαζομένων (ή απλούστερα, η φυλή των ‘μένω-φεύγω’), αποτελείται από τους ανθρώπους εκείνους που κάποια στιγμή στο αόριστο παρελθόν έχασαν το ενδιαφέρον τους για τη δουλειά, επιμένουν ωστόσο να αξιώνουν με τη φυσική τους παρουσία τη μηνιαία τους αποζημίωση”, εξηγεί η επαγγελματική σύμβουλος Kate Southam.

Οι άνθρωποι αυτοί, όχι μόνο περνούν όλο το κυριακάτικο απόγευμα μέσα στο φόβο για την εργάσιμη μέρα που ξημερώνει, αλλά την επόμενη, παρασύρουν κι άλλους μαζί τους. Ως αποτέλεσμα, μειώνεται η παραγωγικότητα, χάνονται χρήματα και εργατοώρες και το σημαντικότερο, πέφτει το ηθικό στο χώρο εργασίας.

Μια άλλη κατηγορία είναι αυτή των “όχι και τόσο πρωινών τύπων”. Πρόκειται για εργαζόμενους που κάνουν μισή ώρα για να φάνε το πρωινό τους ή ένα τέταρτο για να αλλάξουν παπούτσια πριν πάνε στο γραφείο. Κι αυτό, γιατί θέλουν να καθυστερήσουν όσο μπορούν την έναρξη της βδομάδας. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να είναι κολλητική και στους υπόλοιπους συναδέλφους. “Συχνά η αιτία είναι ότι πολλοί από εμάς βρισκόμαστε σε λάθος επάγγελμα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε πιθανές λύσεις στο πρόβλημα αυτό”, αναφέρει ο Peter Cotton, ειδικός Οργανωτικής Ψυχολογίας.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο σωστός προγραμματισμός μπορεί να είναι το κλειδί για την επίτευξη μεγαλύτερης ισορροπίας και αρμονίας στον εργασιακό χώρο. Προτείνουν να μην αφήνουμε όλες τις ευχάριστες δραστηριότητες για το τέλος της βδομάδας αλλά να τις κατανέμουμε ισομερώς. Επίσης, σημαντικό είναι να αλλάζουμε από καιρού εις καιρόν το πρόγραμμά μας ώστε να αποφεύγεται το αίσθημα της μονοτονίας και της επανάληψης.

Τέλος, το σωστό πρωινό γεύμα και η ήπια φυσική άσκηση πριν τη εργασία, βοηθούν στη διατήρηση της φυσικής δύναμης και ευεξίας. Και κάτι ακόμα: όταν φτάσετε στο χώρο εργασίας σας, μη χρονοτριβείτε άδικα. Καταπιαστείτε αμέσως με το αντικείμενο σας και ο χρόνος θα περάσει ακόμα πιο γρήγορα!