Μια παλαιότερη ρήση έλεγε ότι “αν δεν το είδε κανείς, είναι σαν να μην έγινε ποτέ”. Στην εποχή της παντοκρατορίας του διαδικτύου αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε “αν δεν υπάρχει στο Google, δεν έγινε ποτέ, δεν υπάρχει”.
Επομένως το... ungoogleable, είναι το μη ον;
Στη Σουηδία, η λέξη "ungoogleable" αφαιρέθηκε από το σουηδικό λεξιλόγιο κατόπιν εντολής του Γλωσσικού Συμβουλίου της χώρας.
Το ερώτημα είναι τι σημαίνει τελικά ungoogleable. Υπάρχει κάτι που μπορεί να διαφύγει από τις μηχανές αναζήτησης; Το να μην υπάρχει κάτι στο Google είναι ευχή ή κατάρα;
Τη δόξα πολλοί εμίσησαν...
Και όμως, υπάρχουν αρκετοί που δεν επιθυμούν να Googlάρονται...
Εν αντιθέσει με τους ανθρώπους, το διαδίκτυο έχει αλάθητη μνήμη. Γι' αυτό είναι τόσο χρήσιμο αλλά και... μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση: μια φωτογραφία από μια τρελή βραδιά με αλκοόλ με τους συμφοιτητές μας, μπορεί να μας στοιχίσει την καριέρα.
“Ungoogleability σημαίνει... ιδιωτικότητα” υποστηρίζει ο Cameron Hulett, διευθυντής διαδικτυακού μάρκετινγκ της εταιρείας Undertone. Είναι μια από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν να σβήσουν κάθε ίχνος όποιου το επιθυμεί από το ίντερνετ. Το ungoogleable κάνει ακριβώς αυτό: καταργεί κάθε δυνατότητα του οποιουδήποτε να αναζητήσει κάτι για σας.