Στείλε το δικό σου ποίημα στους εξωγήινους

Στα τέλη του 2013 η NASA θα ξεκινήσει  στον Άρη την αποστολή MAVEN με στόχο τη μελέτη της ατμοσφαιρικής εξέλιξης του Κόκκινου Πλανήτη. 

Αυτό όμως που ενδιαφέρει άμεσα όλους τους φίλους του Διαστήματα είναι το ότι  Η NASA αποφάσισε να στείλει στον Άρη μηνύματα των Γήινων. Έτσι, το ερευνητικό σκάφος θα μεταφέρει μαζί του και ένα DVD στο οποίο θα καταγράφονται τα ονόματα όσων φίλων του Διαστήματος το επιθυμούν καθώς επίσης και ποιήματα που εκείνοι θα στείλουν. 

Για την ακρίβεια, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν στην NASA ένα τρίστιχο ποίημα με 17 συλλαβές, στα πρότυπα του γιαπωνέζικου “χαικού”. 

Στη συνέχεια το κοινό θα ψηφίσει on-line και τα τρία καλύτερα ποιήματα θα “πετάξουν” στο Διάστημα.

Η αποστολή 

Όπως φαίνεται, ο Άρης δεν μπόρεσε να κρατήσει την ατμόσφαιρά του η οποία προοδευτικά “διέρρευσε” στο Διάστημα. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα τα οποία έστειλε από τον Κόκκινο Πλανήτη το Curiosity , το 90% της ατμόσφαιρας του πλανήτη χάθηκε και παραμένει ένα λεπτό στρώμα αέρα που είναι όμως ικανό να παράγει διάφορα φαινόμενα.

Η αποστολή Maven θα προσπαθήσει να βρει στοιχεία που πιθανώς θα φωτίσουν ορισμένες πτυχές της γεωλογικής εξέλιξης του Άρη, όπως π.χ αυτή που αφορά την ύπαρξη νερού (και πιθανώς ζωής) στην επιφάνεια του πλανήτη.