Έρχεται παγκόσμια κρίση… χοιρινού

Εποχές κρίσης...

Οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής, περιβαλλοντικής...

Και τώρα ωσάν κερασάκι στην τούρτα των κρίσεων, έρχεται και η παγκόσμια κρίση... χοιρινού!

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, το κρεσέντο της έλλειψης είναι πλέον αναπόφευκτο.

Τα στοιχεία του Βρετανικού Συνδέσμου Χοιροτρόφων δείχνουν ότι ήδη σε πολλές περιοχές ο αριθμός των ζώων που σφαγιάζονται έχει μειωθεί κατά 10%, εκτοξεύοντας τις τιμές του χοιρινού στα ύψη.

Η εκτόξευση αυτή της τιμής αποδίδεται βάση στην ξηρασία που έπληξε φέτος τις αγροτικές περιοχές σε Ηνωμένες Πολιτείες. Οι υψηλές θερμοκρασίες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ, αυξάνοντας σημαντικά τις τιμές στις ζωοτροφές.

Εξαιτίας των υψηλών τιμών οι χοιροτρόφοι αδυνατούσαν να ταΐσουν τα κοπάδια τους, με αποτέλεσμα να σφαγιάσουν πολλά από τα ζώα.

Αυτό οδήγησε σε μια αύξηση της διάθεσης χοιρινού στην αγορά, που τον Αύγουστο άγγιξε το 31%, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα το 2011. Όμως, μακροπρόθεσμα αυτό αναμένεται να φέρει σημαντικές ελλείψεις στην αγορά λόγω των μικρών κοπαδιών.

Οι χώρες γεμίζουν τις αποθήκες με στρατηγικά αποθέματα χοιρινού

Για να προετοιμαστούν για την νέα αυτή παγκόσμια κρίση πολλές χώρες έχουν προχωρήσει στη λήψη μέτρων.

Για παράδειγμα η Κίνα έχει δημιουργήσει στρατηγικό απόθεμα χοιρινού αποθηκεύοντας μεγάλες ποσότητες κρέατος σε καταψύκτες σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αναμενόμενη αύξηση τιμών.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, ανακοίνωσε έκτακτο σχέδιο αγοράς κρέατος, ύψους 170 εκατομμυρίων δολαρίων, έτσι ώστε να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να ορθοποδήσουν μετά την καταστροφική ξηρασία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα επόμενα 40 χρόνια το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη θα στραφεί αναγκαστικά στη χορτοφαγία λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προμήθειες τροφίμων.