Το Sex and the City βλάπτει σοβαρά το… γάμο!

Μπορεί μια δημοφιλής τηλεοπτική σειρά, που θεωρείται η επιτομή της γυναικείας “χειραφέτησης”, να κατηγορηθεί ότι ωθεί πολλούς γάμου στην καταστροφή; Ναι, φαίνεται πως είναι η απάντηση.

Το Sex and the City, μια σειρά με εκατομμύρια οπαδούς ανά τον κόσμο, ωθεί σύμφωνα με τους επικριτές του στον αλκοολισμό, προκαλώντας προβλήματα σε σημαντικό αριθμό γάμων. Σε χώρες όπως η Αυστραλία, η κατάσταση φαίνεται να έχει αντιστραφεί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν: μια δεκαετία πριν, οι γυναίκες κατηγορούσαν συχνά τους συζύγους τους για προβλήματα με το αλκοόλ. Σήμερα, οι άντρες που ζητούν διαζύγιο, καταδεικνύουν όλο και συχνότερα ως αιτία τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών από τις γυναίκες τους. Κι όχι μόνο αυτό-πολύ συχνά πλέον, η επιμέλεια του παιδιού μετά το διαζύγιο, δίδεται στον άντρα του ζευγαριού, για τους παραπάνω ακριβώς λόγους.

Ενώ το 30% των διαζυγίων κατά μέσο όρο στην Αυστραλία οφείλεται σε περιπτώσεις χρήσης και κατάχρησης ουσιών, το 50% του ποσοστού αυτού αφορά γυναίκες-κάτι αδιανόητο μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Κατά πολλούς, το γεγονός οφείλεται στην ευκαιριακή, άμετρη κατανάλωση αλκοόλ που προωθείται ως τρόπος ζωής από σειρές όπως το Sex and the City. Η εικόνα γυναικών να πίνουν σωρηδόν, μόνες ή σε γυναικείες παρέες είναι όλο και συχνότερη πλέον και συνιστά θεμελιώδη αλλαγή. Πλέον, η βαριά κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να συνεχίζεται για ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών και μετά τους μετεφηβικούς, συνηθισμένους πειραματισμούς, ενώ δεν εντοπίζεται αναγκαστικά σε χαμηλότερες κοινωνικές και οικονομικές τάξεις. Στις ηλικίες από 20 έως 29 ετών, ενώ οι άνδρες παραμένουν βαρύτεροι πότες, το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών αυξάνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια, ενώ σε μικρότερες, εφηβικές ηλικίες τα κορίτσια πλέον ξεπερνούν το ποσοστό των αγοριών.