Όλα τα πράγματα έχουν μια τιμή - έστω και αλμυρή. Ένα από τα διασημότερα μετάλλια Νόμπελ στην ιστορία, αυτό που δόθηκε το 1962 στον Βρετανό βιολόγο Φράνσις Κρικ, ο οποίος, μαζί με τον Αμερικανό Τζέημς Γουότσον και τον επίσης Βρετανό Μόρις Γουίλκινς, ανακάλυψαν στο πανεπιστήμιο Κέμπριτζ τη διπλή έλικα του μορίου του DNA, βγήκε σε δημοπρασία και αποκτήθηκε από έναν κινεζο-αμερικανό επιχειρηματία αντί 2,27 εκατ, δολαρίων, έναντι αρχικής εκτίμησης 500.000 δολαρίων.
Είναι η δεύτερη μόλις φορά στην ιστορία που ένα μετάλλιο Νόμπελ πουλιέται σε δημόσια δημοπρασία. Είχε προηγηθεί η δημοπράτηση του μεταλλίου που είχε πάρει το 1975 ο Δανός φυσικός Νιλς Μπορ, το οποίο όμως είχε «πιάσει» μόλις 50.000 δολάρια περίπου. Φέτος τον Ιούνιο, βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Σόθμπις ένα τρίτο Νόμπελ, αυτή τη φορά λογοτεχνίας, που είχε πάρει ο Αμερικανός συγγραφέας Γουίλιαμ Φόκνερ το 1950.
Ο Τζακ Γουάνγκ, επικεφαλής της μάλλον άγνωστης βιοϊατρικής εταιρίας Biomobie, με έδρα τη Σαγκάη και θυγατρική στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας, πέταξε επί τούτου μέχρι τη Νέα Υόρκη, όπου έγινε η δημοπρασία από τον οίκο Κρίστις, προκειμένου να “χτυπήσει” το μετάλλιο αυτοπροσώπως και όχι μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου, όπως θα μπορούσε να κάνει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Παραδέχτηκε μάλιστα εκ των υστέρων ότι είχε προετοιμαστεί να πληρώσει μέχρι και τα διπλάσια χρήματα, από ό,τι κατέβαλε τελικά, προκειμένου να το αποκτήσει.