Ο πόλεμος των… Lego στην Τουρκία

Πριν λίγους μήνες η τουρκική κοινότητα της Αυστρίας – και στη συνέχεια μουσουλμανικοί σύλλογοι στην Τουρκία- επιτέθηκαν στην γνωστή βιομηχανία παιχνιδιών Lego κατηγορώντας την για ρατσισμό,με αφορμή  το παιχνίδι Jabba the Hutt της σειράς που είναι αφιερωμένη στον “Πόλεμο των Άστρων”. 

Το παιχνίδι έκανε έξαλλους τους Τούρκους καθώς το παλάτι-κάστρο του  κακού εξωγήινου ήρωα εμπνέεται “αρχιτεκτονικά”  από την Αγία Σοφία (φωτ),  κάτι που θεωρήθηκε προσβλητικό από την τουρκική Πολιτιστική Κοινότητα της Αυστρίας.

Σε ανακοίνωσή της μάλιστα, η τουρκική κοινότητα υποστήριξε ότι το παλάτι του Jabba μοιάζει πολύ με την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης με τον τρούλο και το παρατηρητήριό του και ότι με αυτό τον τρόπο "οι Ασιάτες και οι Ανατολίτες παρουσιάζονται ως δόλιες και εγκληματικές προσωπικότητες".

Αρχικά, η εταιρεία, μέσω της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων της, Καταρίνα Σας, αρνήθηκε οποιαδήποτε ομοιότητα με οποιοδήποτε υπαρκτό κτήριο ή μνημείο. Όμως, τελικά, η Lego αποφάσισε να σταματήσει τη παραγωγή του παιχνιδιού από το 2014 αλλά τα παιχνίδια από τα ράφια των καταστημάτων θα έχουν αποσυρθεί.

 
"Είμαστε ευγνώμονες απέναντι στην εταιρεία και την συγχαίρουμε για την απόφαση της αυτή»" ήταν η άμεση ανακοίνωση του προέδρου της Πολιτιστικής Επιτροπής των Τούρκων της Αυστρίας, Μπιρόλ Κίλιτς.