“Πλήρωσε όσο ζυγίζεις”

Μία... εναλλακτική πρόταση για  χρέωση των αεροπορικών εταιρειών στα ναύλα των εισιτηρίων-  αναλόγως του βάρους των επιβατών-  πρότεινε Νορβηγός οικονομολόγος, με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να "πληρώνουμε όσο ζυγίζουμε".

Ο Μπαράτ Μπάτα, βοηθός καθηγητή στο Sogn og Fjordane University College,δήλωσε ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα κιάλλων τομέων μεταφορών και να χρεώνουν με τον χώρο που καταλαμβάνει ο επιβάτης, καθώς και με το βάρος του.

Με βάση, λοιπόν, το "πλήρωσε όσο ζυγίζεις", ο Μπάτα παρουσίασε τρία μοντέλα για την πρότασή του χρέωσης από τις αεροπορικές εταιρείες

- Το πρώτο βασίζεται στη χρέωση του επιβάτη με βάση το πόσο ζυγίζει ο ίδιος , μαζί με την αποσκευή του.

- Το δεύτερο βασίζεται σε μία συγκεκριμένη χρέωση με επιπλέον κόστος για τους υπέρβαρους επιβάτες, που σημαίνει ότι ο κάθε επιβάτης θα καταβάλλει διαφορετικό αντίτιμο για το εισιτήριό του.

Βάσει του τρίτου μοντέλου, κάθε επιβάτης θα πληρώνει τα ίδια χρήματα για το εισιτήριό του αρκεί να είναι μεσαίου βάρους. Έκπτωση ή επιπλέον χρέωση θα γίνεται αν ο επιβάτης ζυγίζει λιγότερο ή περισσότερο.

Το τελευταίο πάντως, είναι και το μοντέλο που προτιμά ο ίδιος ο οικονομολόγος.

Στα επιχειρήματά του, ο Μπάτα αναφέρει ότι, με αυτή την πρόταση  θα βελτιώσουμε την υγεία μας και θα προκύψουν οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, αφού τα αεροπλάνα θα προσαρμόζουν την ποσότητα των καυσίμων που χρειάζονται, ανάλογα με το βάρος που μεταφέρουν!