Πόλεις που οι κάτοικοί τους τις εγκατέλειψαν, ή και που δεν πρόλαβαν ποτέ να τις κατοικήσουν. Πόλεις-φαντάσματα, χωρίς κατοίκους, από τις οποίες έχουν μείνει μόνο τα κτίσματα. Δέκα τέτοιες πόλεις σας παρουσιάζουμε σήμερα.
Μπεζίντ (Ρουμανία)
Ολόκληρη η πόλη πλημμύρισε μετά από την καταστροφή ενός τεχνητού φράγματος, με αποτέλεσμα μόνο το καμπαναριό της τοπικής εκκλησίας να βρίσκεται πάνω από το νερό.
Κόλμανσκοπ (Ναμίμπια)
Η πόλη Κόλμανσκοπ ιδρύθηκε το 1908 για να καλύψει τις ανάγκες των “κυνηγών διαμαντιών” που συνέρρεαν στη Ναμίμπια. Είχε μεταξύ άλλων νοσοκομείο, σχολείο, αλλά και ένα καζίνο. Ωστόσο, μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η ζήτηση για διαμάντια μειώθηκε δραστικά και η πόλη εγκαταλείφθηκε.
Οραντούρ-σιρ-Γκλαν (Γαλλία)
Το χωριό αυτό καταστράφηκε το 1944, όταν 642 από τους κατοίκους του, μεταξύ των οποίων και 205 παιδιά, σκοτώθηκαν από τους ναζί. Πλέον, αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο.
Μπόντι (ΗΠΑ)
Η πόλη ιδρύθηκε το 1859 και ήταν μία από τις πολυπληθέστερες της Καλιφόρνια κατά την περίοδο του “πυρετού του χρυσού”, τη δεκαετία του 1870. Το 1900 είχαν μείνει μόνο 965 κάτοικοι και το 1930 μόλις 228. Πλέον είναι ένα υπαίθριο μουσείο με 200 άθικτα κτίρια.
Αγκντάμ (Αζερμπαϊτζάν)
Πριν από είκοσι χρόνια οι δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατέλαβαν την πόλη, αναγκάζοντας τους 40.000 κατοίκους της να την εγκαταλείψουν. Σήμερα είναι σχεδόν εντελώς ακατοίκητη.
Σάνζι (Ταϊβάν)
Πρόκειται για ένα περίεργο project που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970, με οικήματα που θύμιζαν... ιπτάμενους δίσκους. Όμως στα μέσα της δεκαετίας του 1980 το project εγκαταλείφθηκε και τα περίεργα κτίσματα έμειναν εκεί, ακατοίκητα, μέχρι το 2010, όταν και κατεδαφίστηκαν.
Νταλόλ (Αιθιοπία)
Η πόλη αυτή βρίσκεται στην περιοχή με την υψηλότερη μέση θερμοκρασία στον πλανήτη (για κατοικημένη περιοχή), που φτάνει τους 35 βαθμούς Κελσίου. Εγκαταλείφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Βαρώσια (κατεχόμενη Κύπρος)
Ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα κατά τη δεκαετία του 1970, που λάτρεψαν προσωπικότητες όπως ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Μπριζίτ Μπαρντό, που όμως μετά την τουρκική εισβολή το 1974 παραμένει σχεδόν εντελώς ακατοίκητο.
Καγιακιόι (Τουρκία)
Περισσότεροι από χίλιοι ελληνόφωνοι χριστιανοί ζούσαν στην πόλη αυτή, γνωστή και ως Λεβίσσι ή Καρμυλησσό, η οποία εγκαταλείφθηκε όταν έγινε η ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, το 1923. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, με 500 σπίτια και δύο ορθόδοξες εκκλησίες.
Ανάβατος (Ελλάδα)
Η ελληνική συμμετοχή της δεκάδας είναι το χωριό Ανάβατος της Χίο. Χτισμένο σε έναν απότομο λόφο με απόκρημνες πλαγιές, είναι προσβάσιμο από ένα μόνο σημείο. Το χωριό έχει πλέον εγκαταλειφθεί, θυμίζοντας μία απόμακρη πόλη-φάντασμα.