Όσοι αδυνατούν να νιώσουν φόβο, φοβούνται… την ασφυξία!

Εντυπωσιακή επιστημονική ανακάλυψη σε ανθρώπους με εγκεφαλική βλάβη

Από πολύ μικρή η S.M. δεν ένιωσε ποτέ φόβο. Και τι δεν της έκαναν οι επιστήμονες όλα αυτά τα χρόνια: την έφεραν αντιμέτωπη με φίδια, έντομα, της έδειξαν τις πιο φρικτές ταινίες τρόμου, ακόμη και για τη ζωή της την απείλησαν. Όμως η S.M. πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια -μόλις 300 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν διαγνωστεί με αυτή: την ασθένεια Urbach-Wiethe, μια γενετική ανωμαλία που ωθεί την αμυγδαλή του εγκεφάλου να σκληραίνει τόσο που καταστρέφεται. Η αμυγδαλή, βαθιά στα εσώτερα στρώματα του εγκεφάλου, είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις, μεταξύ αυτών και ο φόβος. Οι άνθρωποι που πάσχουν από Urbach-Wiethe αλλά και κάποιοι που λόγω εγκεφαλικών κακώσεων έχουν κατεστραμμένη αμυγδαλή, δεν νιώθουν φόβο, δεν μπορούν να νιώσουν.

Αριστερά ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου με ανέπαφη αμυγδαλή και δεξιά ο "τραυματισμένος" εγκέφαλος πάσχοντος από Urbach-Wiethe

Κι όμως, μετά από 40 περίπου χρόνια, η S.M. ένιωσε για πρώτη φορά όχι απλά φόβο αλλά πανικό: η ασφυξία! Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Αϊόβα, με τη συναίνεση βεβαίως των ασθενών τους υπέβαλαν στο εξής πείραμα: τους έβαλαν μια μάσκα για να εισπνεύσουν διοξείδιο του άνθρακα.

Προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών, αυτοί που δεν μπορούσαν να νιώσουν κανένα φόβο, τρόμαξαν μέχρι πανικού από την εισπνοή του αερίου που μπορούσε να τους προκαλέσει ασφυξία. Μάλιστα, φοβήθηκαν ακόμη περισσότερο από ασθενείς με αλώβητο εγκέφαλο!

Οι επιστήμονες υποθέτουν τώρα ότι η αμυγδαλή σχετίζεται με απόκριση σε κινδύνους που είναι... έξω από μας. Αντίθετα, το διοξείδιο του άνθρακα προκαλεί μεταβολές στη ροή του αίματος και συνεπώς βιώνουμε μια “εκ των έσω απειλή”.

Οι ειδικοί του πανεπιστημίου της Αϊόβα προτείνουν ότι ο φόβος και η απόλαυση δεν είναι απλά δυο ακόμη συναισθήματα στον άνθρωπο: είναι το αποτέλεσμα μιας ολόκληρης σειράς διεργασιών στον ανθρώπινο εγκέφαλο, διεργασίες που εξυπηρετούν την ίδια μας την επιβίωση.