Από το Ντουμπάι μέχρι τη Βραζιλία και από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη, εκατομμύρια παιδιά γίνονται κινητοί... πομποί, προκειμένου οι γονείς τους να τα προσέχουν. Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει ολοένα και περισσότερες δυνατότητες: από βραχιολάκια με πομπό μέχρι κεραίες που ράβονται στα ρούχα των παιδιών προκειμένου οι γονείς και οι δάσκαλοί τους να γνωρίζουν πού είναι, τι κάνουν και αν είναι ασφαλή.
Συνήθως οι πομποί αυτοί συνδέονται με κάποια εφαρμογή στο κινητό ή το smartphone του γονέα επιτρέποντάς του να ξέρει πού βρίσκεται κάθε στιγμή το παιδί του και τι κάνει. Κάποιες εφαρμογές, μάλιστα, σημαίνουν κόκκινο όταν το παιδί έχει κακή συμπεριφορά: γίνεται επιθετικό ή τσακώνεται με άλλα παιδάκια. Άλλες εφαρμογές επιτρέπουν στο γονέα να μπλοκάρει το κινητό του παιδιού του αν αυτό π.χ. κάνει ποδήλατο και την ίδια ώρα στέλνει μηνύματα.
Ενδεικτικό είναι ότι μια σχετική εφαρμογή- υπηρεσία στις ΗΠΑ, η Life360, το 2010 είχε 1 εκατομμύριο χρήστες, σήμερα έχει 26 εκατομμύρια και μέχρι το 2016 αναμένεται να έχει 70 εκατομμύρια!
Στην Οσάκα της Ιαπωνίας, η διεύθυνση δυο δημόσιων σχολείων χρησιμοποιεί από το 2004 ραδιοπομπούς για να εντοπίζει πού είναι κάθε στιγμή οι μαθητές και αν κάνουν... σκασιαρχείο. Στην πόλη Βιτόρια ντα Κονκίστα της Βραζιλίας, 20.000 μαθητές έχουν ραμμένες στις στολές τους μικρές κεραίες για να εντοπίζονται αυτοί που λείπουν από το μάθημα.
Πιο διατεθειμένοι να ελέγχουν τα παιδιά τους με κάθε κόστος είναι οι Ιάπωνες και οι Αμερικανοί (κυρίως στη Νότια και Κεντρική Αμερική) ενώ λιγότερο οι Ευρωπαίοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νόμοι περί ιδιωτικότητας είναι απείρως πιο αυστηρή στη Γηραιά Ήπειρο. Ενώ σε όλες τις χώρες, είναι οι γονείς που προέρχονται από τη μεσαία τάξη κυρίως που αξιοποιούν τέτοιες τεχνολογίες.
Τι γίνεται όμως με το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα;
Οι υπέρμαχοι των μεθόδων αυτών υποστηρίζουν ότι ενισχύει την ελευθερία των παιδιών αφού οι γονείς νιώθουν πιο σίγουροι και αφήνουν τα παιδιά τους πιο ελεύθερα.
Οι πολέμιοι ισχυρίζονται ότι η ιδιωτική ζωή των παιδιών παραβιάζεται σοβαρά. Ενώ αντικρούοντας τα επιχειρήματα περί ασφάλειας υποστηρίζουν ότι αν κάποιος απαγωγέας π.χ. θέλει να αρπάξει ένα παιδί, σίγουρα θα έχει προβλέψει ένα τρόπο εξουδετέρωσης του πομπού ασφαλείας.