Λουλούδι-πτώμα: Όταν ανθίζει το θέαμα είναι σόκιν και η μυρωδιά… ανυπόφορη

Στις 26 Δεκεμβρίου χιλιάδες τουρίστες συγκεντρώθηκαν στο Βοτανικό Κήπο του Μπέλο Οριζόντε της νότιας Βραζιλίας. Το θέαμα που ήθελαν να δουν ήταν σπάνιο, σόκιν και... δύσοσμο.

Γιατί εκείνη τη μέρα άνθιζε το γιγάντιο λουλούδι- πτώμα!

Πρόκειται για το μεγαλύτερο τροπικό φυτό στον κόσμο. Το οποίο είναι και το πιο δύσοσμο φυτό στον κόσμο. Το φυτό-πτώμα μυρίζει σαν σάρκα σε αποσύνθεση.

Το επιστημονικό όνομα του είναι Amorphophallus titanum, που σημαίνει “άμορφο γιγάντιο πέος”. Ενδημεί στα τροπικά δάση της Σουμάτρας, ανθίζει σπανίως, καλλιεργείται πολύ δύσκολα και χρειάζεται έξι χρόνια για να μεγαλώσει.

Το άνθος του έχει κύκλο ζωής 72 ωρών κατά τη διάρκεια των οποίων η έντονη μυρωδιά, αλλά και το χρώμα της σάρκας προσελκύουν επικονιαστές όπως μύγες και σκαθάρια. Όταν ανθίζει το λουλούδι έρχεται στην ίδια θερμοκρασία με τον άνθρωπο για να μεταφέρει τη μυρωδιά του.

Το συγκεκριμένο λουλούδι που βρίσκεται στο Βοτανικό Κήπο της Βραζιλίας έφτασε τα 1,67 μέτρα ύψος ενώ άλλα μέλη του είδους φτάνουν και τα τρία μέτρα.

Το είδος αυτό του φυτικού βασιλείου περιγράφεται για πρώτη φορά το 1878 από τον ιταλό φυσιοδίφη Οντοάρντο Μπατσάρι. Δέκα χρόνια αργότερα άνθισε στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους Κιου στο Λονδίνο και η επόμενη ανθοφορία του ήταν το 1926.