Υπόσχονται “ευκολία”, το τίμημα όμως ποιο είναι;
Ο Patrick Mesterton παρακολουθεί τη μικρή σύριγγα να μπαίνει στο δέρμα ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού του. Μετά από ένα μικρό κλικ, ο Patrick έχει πλέον στο χέρι του εμφυτευμένο ένα μικροτσίπ. Οι εργαζόμενοι cyborgs είναι πλέον γεγονός!
Στο σουηδικό επιχειρηματικό hub Epicenter γιορτάζουν όποτε ένας εργαζόμενος δέχεται να του εμφυτεύσουν ένα μικροτσίπ!
Η τεχνολογία αυτή (βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας) υπόσχεται ευκολία: πόρτες ανοίγουν χωρίς την παραμικρή κίνηση από αυτόν που περνά, χειρισμός εκτυπωτών και άλλων ηλεκτρονικών μηχανών, ακόμη και αγορά smoothies με την κίνηση ενός χεριού.
“Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που μπορώ να σκεφτώ είναι η ευκολία” λέει ο Mesterton, συνιδρυτής και CEO της Epicenter στο Associated Press. “Αντικαθιστά πολλά πράγματα που έχεις, συσκευές επικοινωνίας, πιστωτικές κάρτες ή κλειδιά” προσθέτει.
Η τεχνολογία των εμφυτευμάτων είναι γνωστή εδώ και χρόνια: τα μικροτσίπ που βάζουμε στα κατοικίδια μας ή αυτά που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να ελέγχουν τις παραγγελίες που διανέμονται.
Αλλά σε άνθρωπο... πρώτη φορά!
Τα μικροτσίπ έχουν δοκιμαστεί και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα υγείας και καμία παρενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό. Από ηθικής απόψεως όμως, τα ζητήματα είναι πολλά... και αναπάντητα.
“Φυσικά το να βάλεις κάποιο αντικείμενο στο σώμα σου είναι ένα μεγάλο βήμα και ήταν και για μένα μεγάλο βήμα” λέει ο Mesterton και παραδέχεται πως είχε αμφιβολίες. “Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι εμφυτεύουν αντικείμενα στο σώμα τους, όπως οι βηματοδότες και άλλες συσκευές για την καρδιά... Και αυτό, με κάποιο τρόπο, είναι πιο σοβαρό από ένα μικρό τσιπ που επικοινωνεί με συσκευές” συνεχίζει.
Το Epicenter φιλοξενεί στους κόλπους του 100 εταιρείες και περισσότερους από 2000 εργαζομένους. Περίπου 150 εργαζόμενοι έχουν δεχτεί να τους εμφυτευτεί το μικροτσίπ από τον Ιανουάριο του 2015, οπότε ξεκίνησαν οι εμφυτεύσεις.
Τα μικροτσίπ λειτουργούν με την τεχνολογία ίδια τεχνολογία που λειτουργούν οι ανέπαφες συναλλαγές, με ηλεκτρομαγνητικά κύματα.
Ο μικροβιολόγος Ben Libberton, του Karolinska Institute της Στοκχόλμης, προειδοποίησε πάντως ότι οι χάκερς θα μπορούσαν να έχουν επικίνδυνη πρόσβαση σε πολύ προσωπικά δεδομένα μέσω αυτών των μικροτσίπ.
“Τα δεδομένα που μπορεί να πάρει κανείς από ένα τσιπ που βρίσκεται εμφυτευμένο στο σώμα σου είναι πολύ διαφορετικά από τα δεδομένα που μπορεί να κλέψει κανείς από ένα smartphone... Θα μπορούσε να πάρει δεδομένα για την υγεία σου, το πού βρίσκεσαι, πόσο συχνά δουλεύεις, πόσες ώρες, αν κάνεις διαλείμματα και πολλά άλλα”, προειδοποιεί ο Libberton.
Και τα ερωτήματα του μένουν ανησυχητικά... ρητορικά...