Σαφώς το... άρμεγμα μιας κατσαρίδας δεν είναι η πιο εφικτή επιλογή
Είναι αηδιαστικές, προκαλούν ανατριχίλα σε όποιον τις συναντά στο διάβα του και ευθύνονται για ουκ ολίγα ουρλιαχτά... Κι όμως, μια διεθνής ομάδα αποτελούμενης από επιστήμονες μόλις εντόπισε μια ακολουθία κρυστάλλων πρωτεΐνης που βρίσκεται στο μέσο έντερο των κατσαρίδων. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
Είναι τέσσερις φορές πιο θρεπτικό όπως το αγελαδινό γάλα, και οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη διατροφή του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού στον πλανήτη. Αν και οι περισσότερες κατσαρίδες δεν παράγουν στην πραγματικότητα γάλα, το είδος Diploptera punctate είναι το μοναδικό που γεννά ζωντανά κατσαριδάκια, έχει αποδειχθεί ότι παράγει ένα είδος "γάλακτος" που περιέχει κρυστάλλους πρωτεΐνης για να ταΐσει τα μωρά της.
Το γεγονός ότι ένα έντομο παράγει γάλα είναι αρκετά συναρπαστικό - αλλά αυτό που γοήτευσε τους ερευνητές είναι το γεγονός ότι ο κάθε ένας κρύσταλλος πρωτεΐνης περιέχει περισσότερο από τρεις φορές την ενέργεια που βρίσκει κανείς στην αντίστοιχη ποσότητα στο βουβαλίσιο γάλα (το οποίο έχει περισσότερες θερμίδες από το κανονικό γάλα).
Σαφώς το... άρμεγμα μιας κατσαρίδας δεν είναι η πιο εφικτή επιλογή, οπότε η διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογίας, Βλαστικών Κυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής στην Ινδία αποφάσισαν να βρουν την αλληλουχία των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των κρυστάλλων πρωτεΐνης γάλακτος για να δουν αν θα μπορούσαν κάπως να τα αναπαράγουν στο εργαστήριο. "Οι κρύσταλλοι είναι σαν ένα πλήρες φαγητό, έχουν πρωτεΐνες, λιπαρά, ζάκχαρα. Εάν κοιτάξεις την αλληλουχία των πρωτεϊνών, όλες τους έχουν τα ουσιώδη αμινοξέα", δήλωσε ο Sanchari Banerjee, ένας από την επιστημονική ομάδα, σε συνέντευξή του στους Times of India.