Εντυπωσιακό βίντεο σε αργή κίνηση γι' αυτό το ένα δέκατο του δευτερολέπτου
Μπορεί να χρειάζεται ελάχιστο χρόνο για να ανάψει η φωτιά με το σπίρτο, αλλά αυτό περιλαμβάνει μια σειρά πολύπλοκων χημικών αντιδράσεων. Πρόκειται σίγουρα για μια πολύπλοκη διαδικασία - ειδικά για όσους δεν ασχολούνται με τη χημεία - αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα οπτική ενός πολύ χρηστικού αντικειμένου όπως είναι το σπίρτο.
Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Χημική Εταιρεία δείχνει λεπτομερώς τις διαδικασίες που απαιτούνται για να ανάψει ένα σπίρτο και καταγράφει τις αντιδράσεις που εξελίσσονται σε ένα βίντεο με αργή κίνηση. Το δημοσίευμα της Daily Mail αναφέρει από τι είναι φτιαγμένα τα σπίρτα και ότι στην κεφαλή του σπίρτου υπάρχει μια ουσία που λέγεται σουλφίδιο του αντιμόνιου καθώς και χλωρικό κάλιο. Επιπλέον υπάρχει και χλωρικό αμμώνιο το οποίο σύμφωνα με το δημοσίευμα αποτρέπει το σπίρτο να «καπνίζει» πάρα πολύ όταν σβήνει.
Το κερί επίσης που υπάρχει χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τη φλόγα να «ταξιδεύει» στο σπίρτο στο ελεγχόμενο τρόπο, ενώ η «κόλλα» διατηρεί όλα τα συστατικά μαζί. Η τραχιά πλευρά του κεφαλιού ενός σπίρτου αποτελείται επίσης από σκόνη γυαλιού η οποία λάμπει στο βίντεο. Οι εικόνες που έχουν ανέβει εδώ και αρκετό καιρό στο Youtube δείχνουν την ανάφλεξη ενός σπίρτου σε 4.000 καρέ ανά δευτερόλεπτο για να συλλάβει κάθε λεπτομέρεια και να αντιληφθεί όσο μπορεί ο καθένας πώς περίπου ανάβει και ποιες είναι οι χημικές αντιδράσεις.
Τα σωματίδια του λεπτού γυαλιού δημιουργούν τριβή όταν το σπίρτο έρθει σε επαφή για να ανάψει. Η θερμότητα που δημιουργείται από την τριβή είναι αρκετή για να ανάψει και να μετατρέπει το κόκκινο φώσφορο σε λευκό φώσφορο, σύμφωνα με την Daily Mail. Τα οξειδωτικά όπως το χλωρικό κάλιο ελευθερώνει αρκετό οξυγόνο για την αντίδραση, επιτρέποντας στο σπίρτο να καεί εύκολα. Επιπλέον ολόκληρη η κεφαλή είναι επικαλυμμένη με παραφίνη, η οποία βοηθά τη φλόγα να ταξιδέψει» σε όλο το σπίρτο. Μικροσκοπικά σωματίδια επίσης, αόρατα με γυμνό μάτι όταν παρατηρούνται μεμονωμένα, είναι υπεύθυνα για τον καπνό και τους υδρατμούς που εκπέμπονται επίσης στην αντίδραση.
Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο...