Ο Βροντόσαυρος ήταν μια γιγάντια… απάτη!

Ο διασημότερος ίσως εκπρόσωπος των δεινοσαύρων δεν υπήρξε ποτέ

Είναι εξίσου δημοφιλής με τον Τυραννόσαυρο Ρεξ αλλά λιγότερο... αιμοβόρος: είναι ο συμπαθής εκπρόσωπος των δεινοσαύρων, ο Βροντόσαυρος. Κι όμως, όπως αποδεικνύουν οι επιστήμονες, ο Βροντόσαυρος είναι απλά ένα... επιστημονικό λάθος και δεν υπήρξε ποτέ!

Η... παρανόηση που γέννησε το φανταστικό -τελικά- δεινόσαυρο έγινε πριν από περίπου 130 χρόνια, την εποχή που στην Αμερική έμπαιναν τα θεμέλια της επιστήμης της παλαιοντολογίας. Τότε βρισκόταν εν εξελίξει ο λεγόμενος... πόλεμος των οστών. Δυο παλαιοντολόγοι, ο Othniel Charles Marsh του πανεπιστημίου του Γέιλ και ο Edward Drinker Cope του πανεπιστημίου της Φιλαδέλφεια είχαν στο... τραπέζι τους δεκάδες απολιθώματα οστών δεινοσαύρων. Προσπαθώντας να τα... συναρμολογήσουν για να αναπλάσουν τις γιγάντιες σαύρες που κάποτε καταδυνάστευαν τον πλανήτη, οι δυο επιστήμονες είχαν εμπλακεί σε έναν ανταγωνισμό για το ποιος θα αναδειχτεί ο καλύτερος! Ανέκδοτες ιστορίες θέλουν αμφότερους τους επιστήμονες να δίνουν στα συνεργεία τους εντολή να καταστρέψουν πολυτιμότατα ευρήματα απολιθωμάτων προκειμένου να μην τα βρει ο ανταγωνιστής.

Ε και κάπου εκεί... σκόνταψε επιστημονικά αυτός που βιαζόταν! Όπως αναφέρει ο Matt Lamanna, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Carnegie του Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, το 1877, ο Marsh, στη λαχτάρα του να ξεπεράσει τον αντίπαλό του, θέλησε να δώσει στη δημοσιότητα το σκελετό ενός νέου είδους δεινοσαύρου που είχε ανακαλύψει. Μόνο που του έλειπε το κεφάλι... κι έτσι χρησιμοποίησε το κρανίο ενός άλλου είδους που είχε βρεθεί. Το σώμα του Απατόσαυρου και το κεφάλι του Καμαρόσαυρου έδωσαν το γνωστό μας πλην ανύπαρκτο Βροντόσαυρο.

Το 1903, οι επιστήμονες εντόπισαν το λάθος. Όμως ο Βροντόσαυρος είχε αγαπηθεί ήδη τόσο πολύ από τα παιδιά ενώ η επιστημονική φαντασία τον είχε κάνει πρωταγωνιστή σε βιβλία και άλλα έργα που κανείς δεν τον... καθαίρεσε!

Μια φωτογραφία του 1934 όπου ο Απατόσαυρος (δεξιά) "φορά" λάθος κεφάλι κάνοντας τον... ψεύτικο Βροντόσαυρο

Δεν ήταν παρά το 1970, που το πραγματικό κεφάλι του Απατόσαυρου -που είχε βρεθεί από το 1910!- τοποθετήθηκε στο πραγματικό του σώμα!

Κι όμως... η φήμη του Βροντόσαυρου ζει και βασιλεύει, ενώ τον... Απατόσαυρο, ποιος τον γνωρίζει;

“Βροντόσαυρος σημαίνει 'γιγάντια σαύρα'. Πολύ ερεθιστικό όνομα. Ενώ Απατόσαυρος σημαίνει σαύρα- απάτη'. Ε, είναι σαφώς πιο βαρετό” εξηγεί ο Lamanna.

Τελικά, καλύτερα να σου βγει το... σωστό όνομα!