Ιππότες και ντέιμς τέλος για την Αυστραλία, που γυρνά σελίδα από το παρελθόν της ως μέλος της βρετανικής Κοινοπολιτείας. Μετά από το σάλο που προκλήθηκε για την απονομή του τίτλου του ιππότη στο πρίγκιπα Φίλιππο, τον σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ κατήργησε σήμερα τους τίτλους τιμής του ιππότη και της ντέιμ (του αντίστοιχου για τις γυναίκες) από το εθνικό σύστημα τιμών.
Ο φιλομοναρχικός πρώην πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Αμποτ, επανέφερε το απαρχαιωμένο σύστημα τιμών το 2014 προκαλώντας αντιδράσεις ότι δεν έχει επαφή με το δημόσιο αίσθημα. Ο Άμποτ απομακρύνθηκε από τον Τέρνμπουλ με εσωκομματικό "πραξικόπημα" τον Σεπτέμβριο.
Η πολιτικά καταστροφική απόφαση να απονείμει στον πρίγκιπα Φίλιππο την ύψιστη εθνική τιμή, αυτή του Ιππότη του Τάγματος της Αυστραλίας, με την ευκαιρία της Ημέρας της Αυστραλίας, θεωρείται ότι ήταν η αρχή του τέλους για τον Άμποτ.
Η απόφαση του Τέρνμπουλ, πρώην επικεφαλής του εθνικού ρεπουμπλικανικού κινήματος, μπορεί να ερμηνευτεί ως μία ένδειξη της πρόθεσής του να επαναφέρει το θέμα της σχέσης της χώρας με την μοναρχία, σχολιάζει το Ρόιτερς.
"Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα ότι η Αυτού Εξοχότητα η Βασίλισσα συμφώνησε με τη σύσταση της κυβέρνησης να αφαιρεθούν οι τίτλοι του ιππότη και της ντέιμ από το Τάγμα της Αυστραλίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τέρνμπουλ.
"Το υπουργικό συμβούλιο πρόσφατα εξέτασε το Τάγμα της Αυστραλίας, στη 40η επέτειό του φέτος, και συμφώνησε ότι οι ιππότες και οι ντέιμς δεν ταιριάζουν στο σύγχρονο σύστημα τιμών".
Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι επικεφαλής του αυστραλιανού κράτους, αλλά ο ρόλος της είναι τυπικός. Εχει ωστόσο εξουσία να εγκρίνει την διάλυση του κοινοβουλίου, κάτι το οποίο τελευταία φορά συνέβη το 1975 με την αμφιλεγόμενη ανατροπή της κυβέρνησης του Γκοφ Γουίτλαμ.
Το 1999 σε εθνικό δημοψήφισμα, σχεδόν το 55% των Αυστραλών ψήφισαν κατά της κατάργησης της μοναρχίας επικρατώντας των Ρεπουμπλικανών του Τέρνμπουλ.
Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε φέτος για λογαριασμό του Εθνικού Αυστραλιανού Πανεπιστημίου έδειξε ότι η δημοφιλία του θεσμού της δημοκρατίας έχει μειωθεί περαιτέρω μετά το δημοψήφισμα, ενώ το ποσοστό αποδοχής της βασιλικής οικογένειας έχει αυξηθεί.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό αποδοχής της δημοκρατίας ανέρχεται σε 54%--από 66% που ήταν το 1998--σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τηλεφωνικώς σε δείγμα 1.200 ψηφοφόρων από το Κοινωνικό Ερευνητικό Κέντρο τον Μάρτιο, προτού δηλαδή αναλάβει καθήκοντα ο Τέρνμπουλ.