Μόνον πότε θα πεθάνω δεν ξέρω... ή μπορεί και να το ξέρω! Το τεστ Ubble θα μου πει...
Ερευνητές επινόησαν ένα διαδικτυακό τεστ προσδόκιμου ζωής, το οποίο υπολογίζει τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου εντός πενταετίας και ελπίζουν οι άνθρωποι να το εκμεταλλευτούν ώστε να βελτιώσουν την υγεία τους. Το τεστ βασίζεται σε ένα ερωτηματολόγιο με περίπου 12 ερωτήσεις, πολλές απλές και γρήγορες να απαντηθούν: όπως για παράδειγμα πόσα αυτοκίνητα έχει κάποιος ή αν περπατάει αργά ή γρήγορα.
Οι ερευνητές που επινόησαν το τεστ σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση Sense Αbout Science--μία βρετανική ΜΚΟ, έργο της οποίας είναι να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοούν τους επιστημονικούς και ιατρικούς ισχυρισμούς--υποστηρίζουν ότι το τεστ μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας και στο μέλλον να χρησιμοποιείται από οικογενειακούς γιατρούς για να εντοπίζουν τους υψηλού κινδύνου πιθανούς ασθενείς.
Το διαδικτυακό τεστ που ονομάζεται Ubble (από τα αρχικά του UK Longevity Explorer--"Εξερευνητής Μακροβιότητας Ηνωμένου Βασιλείου") βρίσκει επίσης την "Ubble ηλικία" κάποιου. Συγκεκριμένα, αν η "Ubble ηλικία" του είναι μικρότερη από την πραγματική του ηλικία, τότε και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι μικρός. Σε αντίθετη περίπτωση, προτείνουν οι ερευνητές, οι άνθρωποι θα έπρεπε να σκεφτούν πιθανές βελτιώσεις για την υγεία τους όπως τη διακοπή του καπνίσματος και μία πιο υγιεινή διατροφή.
"Το σκορ μπορεί να μετρηθεί διαδικτυακά μέσω ενός σύντομου ερωτηματολογίου χωρίς να απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις ή κλινική εξέταση", δήλωσε ο Άντρεα Γκάνα του σουηδικού Ινστιτούτου Karolinska, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.
Ο Γκάνα και ο συνάδελφός του Έρικ Ίνγκελσον του σουηδικού πανεπιστημίου της Ουψάλα ανέλυσαν τα δεδομένα που αφορούσαν σχεδόν μισό εκατομμύριο ενήλικες 40 με 70 ετών και τα οποία συνέλεξαν για την UK Biobank (μία τεράστια τράπεζα από ιατρικά δεδομένα εθελοντών), από το 2006 που ιδρύθηκε μέχρι το 2010.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα στατιστικό μοντέλο επιβίωσης για να αξιολογήσουν την πιθανότητα 655 συγκεκριμένες δημογραφικές μετρήσεις καθώς και μετρήσεις υγείας και τρόπου ζωής να μπορούν να προβλέπουν πιθανό θάνατο από οποιαδήποτε αιτία αλλά και από έξι συγκεκριμένες αιτίες για γυναίκες και άνδρες χωριστά.
Ο Γκάνα, ωστόσο, προειδοποιεί ότι το σκορ "έχει ένα βαθμό αβεβαιότητας και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως μία ντετερμινιστική πρόβλεψη".
Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο υψηλός κίνδυνος θανάτου για μία πενταετία μπορεί να μειωθεί με περισσότερη σωματική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και υγιεινή διατροφή, είπε ο ίδιος.
Εκτός από τον κίνδυνο θανάτου για μία πενταετία, ο υπολογιστής βρίσκει στους χρήστες και την "Ubble ηλικία" τους.
Εκείνοι των οποίων η "Ubble ηλικία" είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την πραγματική τους ηλικία θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν ως προειδοποίηση για την υγεία τους--επισημαίνουν οι επιστήμονες--και να σκεφτούν στα σοβαρά να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.