Ένα... πολύ γερό μάθημα αποφάσισε να δώσει ο Σουηδός δημοσιογράφος Καρλ-Μάγκνους Χέλγκεγκρεν στα παιδιά του, όταν αυτά του ζήτησαν να τους αγοράσει την τελευταία έκδοση του δημοφιλούς πολεμικού βιντεοπαιχνιδιού Call of Duty.
Ο Χέλγκεγκρεν, έχοντας ζήσει στο παρελθόν τη φρίκη του πολέμου στη Μέση Ανατολή ως ανταποκριτής, πρότεινε στα παιδιά του, τον 10χρονο Φρανκ και τον 11χρονο Λέο, την εξής συμφωνία: Θα ταξίδευαν οι τρεις τους σε μία πόλη που έχει υποστεί τις συνέπειες ενός πολέμου, θα μιλούσαν με ανθρώπους που έζησαν τον πόλεμο και θα επισκέπτονταν καταυλισμούς προσφύγων, και όταν επέστρεφαν στη Σουηδία, τα παιδιά θα μπορούσαν να παίξουν όποιο παιχνίδι ήθελαν.
Τα παιδιά δέχθηκαν, κι έτσι στις πασχαλινές διακοπές ο Χέλγκεγκρεν τα πήγε στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη. Έμειναν για δέκα ημέρες στο σπίτι μίας ισραηλινής οικογένειας και επισκέφθηκαν όλα τα τουριστικά αξιοθέατα. Όμως δεν περιορίστηκαν σε αυτά.
“Πήγαμε στον καταυλισμό προσφύγων του Σουαφάτ, στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Είδαν τις συνθήκες εκεί, όπου οι άνθρωποι έκαιγαν σκουπίδια στους δρόμους, και γινόταν εμπόριο ναρκωτικών ακριβώς δίπλα στο σχολείο. Πήγαμε σε μία κλινική όπου παιδιά έκαναν ράμματα κάθε μέρα, επειδή είχαν χτυπηθεί στο κεφάλι με το πίσω μέρος μιας καραμπίνας”, δήλωσε ο Χέλγκεγκρεν στο σουηδικό ιστότοπο The Local.
Ο Σουηδός δημοσιογράφος δημοσιοποίησε την ιστορία αυτή πρόσφατα, και προς μεγάλη του έκπληξη, έγινε αποδέκτης πολλών αρνητικών σχολίων από γονείς και όχι μόνο. “Έχω λάβει μηνύματα που με χαρακτηρίζουν το χειρότερο γονιό του κόσμου, που λένε ότι προκαλώ τραύματα στα παιδιά μου, ότι είμαι ένας πομπώδης μπάσταρδος, και ότι θα έπρεπε να μου ρίξουν βόμβα ναπάλμ”, αποκαλύπτει ο Χέλγκεγκρεν.
Ο ίδιος διευκρινίζει πως τα βιντεοπαιχνίδια από μόνα τους δεν είναι κάτι κακό, “όμως στη Σουηδία και την Ευρώπη είμαστε πολύ προνομιούχοι. Έχουμε όλο αυτόν τον πλούτο και τα δικαιώματα και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Και μαζί με αυτά έρχεται η ευθύνη να μορφωθούμε και όχι απλά να γίνουμε ζόμπι που παίζουν βιντεοπαιχνίδια και καταναλώνουν χάμπουργκερ”.
Για την ιστορία, όταν η οικογένεια τελικά επέστρεψε στη Σουηδία, ο Φρανκ και ο Λέο αποφάσισαν ότι δεν ήθελαν πια να παίξουν το συγκεκριμένο παιχνίδι...