Ξεκλειδώνουν τα… λουκέτα της αγάπης στο Παρίσι

Θέλουν να... κλειδώσουν την αγάπη τους στο χρόνο και το φτερωτό θεό δίπλα τους και έτσι κλειδώνουν ένα λουκετάκι στις περίφημες γέφυρες του Παρισιού. Το έθιμο των λεγόμενων love locks, των λουκέτων που βάζουν τα ζευγάρια σε όποιο σημείο κάθε γέφυρας μπορούν, είναι ατραξιόν για τους επισκέπτες της γαλλικής πρωτεύουσας, της πρωτεύουσας του φωτός και του έρωτα.

Όμως η νέα δήμαρχος της πόλης, Anne Hidalgo, φαίνεται πως θέλει να αλλάξει το έθιμο. Και αυτό γιατί τα λουκέτα προκαλούν σοβαρές φθορές και προβλήματα στατικότητας στις ιστορικές γέφυρες κατά μήκος του Σηκουάνα και αλλού.

Ο δημοτικός σύμβουλος, επιφορτισμένος με πολιτισμικά θέματα, Bruno Julliard, δήλωσε στο Guardian πως η δήμαρχος τον έχει ορίσει υπεύθυνο να βρει "καλλιτεχνικές και οικολογικές εναλλακτικές" στο έθιμο αυτό. Ωστόσο, όπως παραδέχεται, αυτό δεν θα είναι κάτι εύκολο καθώς τόσο οι τουρίστες όσο και οι ίδιοι οι Παριζιάνοι λατρεύουν τα λουκέτα της αγάπης.

Πάντως οι αρχές του Παρισιού ξεκαθάρισαν ότι δεν θα υπάρχουν ποινές για όσους βάζουν τέτοια λουκέτα. Και απευθύνουν πρόσκληση προς όποιον έχει κάποια εναλλακτική ιδέα για να διατηρηθεί το έθιμο αλλά να προστατευτούν και οι ιστορικές γέφυρες, να την καταθέσει.

Τα λουκέτα της αγάπης έχουν αποτελέσει πρόβλημα και για άλλες πρωτεύουσες, όχι μόνον το Παρίσι. Στη Μόσχα για παράδειγμα, έχουν τοποθετηθεί ειδικά μεταλλικά δένδρα για να κλειδώνουν εκεί τα λουκέτα τους οι ερωτευμένοι. Το ίδιο σχέδιο ακολουθεί εσχάτως και η Βουδαπέστη.

Ενώ την περασμένη εβδομάδα, και στη Νέα Υόρκη, οι αρχές αφαίρεσαν 5.600 λουκέτα από τη γέφυρα του Μπρούκλυν καθώς απειλούνταν η στατικότητα της.