Με το στόμα ανοιχτό έμεινε η 28χρονη Stephanie Wilson όταν γύρισε από τα ψώνια της από το πολυτελές κατάστημα Saks Fifth Avenue στο Πεκίνο και- αντί για την απόδειξη - στον πάτο της σακούλας βρήκε ένα μήνυμα που έγραφε: "Βοήθεια-βοήθεια-βοήθεια".
Το γράμμα προέρχονταν από έναν φυλακισμένο Καμερουνέζο, τον Tohnain Emmanuel Njong, ο οποίος - όπως έγραφε - εργαζόταν στο εργοστάσιο της φυλακής από τις 6 το πρωί έως τις 10 το βράδυ ασταμάτητα, φτιάχνοντας σακούλες για το συγκεκριμένο πολυκατάστημα.
"Δουλεύουμε σαν σκλάβοι 13 ώρες κάθε μέρα κατασκευάζοντας αυτές τις τσάντες σωρηδόν στο εργοστάσιο της φυλακής, όπου μας κακομεταχειρίζονται" έγραφε ο Njong, ο οποίος μάλιστα είχε επισυνάψει ακόμα μια μικρή φωτογραφεία διαβατηρίου και μια διεύθυνση e-mail.
"Ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για την ενόχληση" κατέληγε το γράμμα απελπισίας.
Όταν η Wilson, μια Αυστραλή που ζει στο Δυτικό Χάρλεμ, επέστρεψε στην πατρίδα της σοκαρισμένη από το περιστατικό- έδειξε το μήνυμα στο ερευνητικό ίδρυμα Laogai, στην Ουάσιγκτον, μια ομάδα που ιδρύθηκε για την καταπολέμηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κινεζικές φυλακές.
Μετά από έρευνες πολλών μηνών και μέσω μιας εξέτασης DNA, βρέθηκε ο αποστολέας ο οποίος αποφυλακίσθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 αφού κέρδισε μείωση τιμής για καλή συμπεριφορά και του επέτρεψαν να γυρίσει στο Cameroon, απ’ όπου κατάγεται.
Ο Njong δήλωσε ότι είχε γράψει την έκκληση για βοήθεια όταν ήταν φυλακισμένος για τρία χρόνια στις φυλακές Qingdao. Μάλιστα, είχε γράψει συνολικά πέντε γράμματα - άλλα στα γαλλικά κι άλλα στα αγγλικά.