Έναν όγκο ο οποίος διέθετε "καλοσχηματισμένα δόντια" αφαίρεσαν Αμερικανοί χειρουργοί από τον εγκέφαλο ενός μωρού μόλις τεσσάρων μηνών.
Το μωρό από το Μέριλαντ, είναι πλέον καλά στην υγεία του. Ωστόσο θα χρειαστεί ορμονική θεραπεία στην υπόλοιπη ζωή του, επειδή ο καρκινικός όγκος είχε ήδη κάνει ζημιά στην υπόφυση του εγκεφάλου, η οποία ελέγχει το ορμονικό σύστημα.
Οι γιατροί υποπτεύθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν το κεφάλι του μωρού φάνηκε να μεγαλώνει ταχύτερα από ό,τι θεωρείτο φυσιολογικό για την ηλικία του. Η απεικονιστική εξέταση του εγκεφάλου αποκάλυψε έναν όγκο με δομές πολύ όμοιες με αυτές των δοντιών της κάτω γνάθου.
Η χειρουργική αφαίρεση από το κέντρο του εγκεφάλου έφερε πράγματι στο φως έναν όγκο (με διαστάσεις 4,1Χ4Χ3,5 εκατοστών) που περιείχε αρκετά πλήρως διαμορφωμένα δόντια. Η κατοπινή ανάλυση του ιστού του όγκου έδειξε ότι το παιδί έπασχε από κρανιοφαρυγγίωμα, ένα πολύ σπάνιο εγκεφαλικό όγκο, ο οποίος μπορεί να γίνει μεγαλύτερος από μπάλα του γκολφ, όμως δεν εξαπλώνεται μεταστατικά στο υπόλοιπο σώμα.
Οι επιστήμονες πάντα υποπτεύονταν ότι αυτού του είδους οι όγκοι, που εμφανίζονται στην υπόφυση του εγκεφάλου, δημιουργούνται από τα ίδια κύτταρα που εμπλέκονται στον σχηματισμό των δοντιών, ποτέ όμως έως τώρα δεν είχαν δει πραγματικά δόντια σε τέτοιους όγκους.
Δόντια έχουν βρεθεί σε εγκεφάλους ανθρώπων στο παρελθόν, όμως μόνο σε όγκους που λέγονται τερατώματα και οι οποίοι ξεχωρίζουν σε σχέση με όλους τους άλλους όγκους, επειδή περιέχουν και τα τρία είδη ιστών που απαντούν στο αρχικό στάδιο του ανθρώπινου εμβρύου. Όμως τα κρανιοφαρυγγιώματα περιέχουν μόνο ένα από από αυτά τα τρία είδη ιστών.
Τέτοιοι ασυνήθιστοι όγκοι συνήθως διαγιγνώσκονται σε παιδιά ηλικίας πέντε έως 14 ετών και είναι πολύ σπάνια σε ηλικία κάτω των δύο ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.