Βάζουν στις κότες ουρά για να δουν πώς περπατούσαν οι δεινόσαυροι

Τα σημερινά πουλιά και όρνια θεωρούνται από τους πιο άμεσους απογόνους των φοβερών και τρομερών πάλαι ποτέ κυρίαρχων του πλανήτη μας, των δεινοσαύρων.

Έτσι επιστήμονες από τη Χιλή προχώρησαν σε κάπως ανορθόδοξο πείραμα προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τους δεινόσαυρους: έβαλαν σε κότες ουρές, κάτι που μοιάζει με βεντούζα για το ξεβούλωμα της τουαλέτας, και τις έβαλαν να περπατήσουν για να μάθουν πώς ακριβώς περπατούσαν οι δεινόσαυροι.

Τα πουλιά και οι δεινόσαυροι, παρ' ότι φαινομενικά εντελώς διαφορετικοί, μοιράζονται αρκετά ανατομικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα κούφια οστά που μειώνουν το βάρος.

Τέσσερα από τα 12 κοτόπουλα που συμμετείχαν στο πείραμα μεγάλωσαν με τεχνητές ουρές, αποτελούμενες από μια ξύλινη ράβδο που στερεωνόταν στην ουρά με πηλό μοντελισμού, και αλλαζόταν κάθε πέντε μέρες καθώς το κοτόπουλο μεγάλωσε.

Οι... δεινοκοτόσαυροι όπως ονομάστηκαν τα πειραματόζωα αυτά πράγματι περπατούσαν ελαφρώς διαφορετικά σε σχέση τα κοτόπουλα των δύο άλλων ομάδων, τα οποία είτε είχαν μεγαλώσει χωρίς ψεύτικη ουρά, είτε είχαν μεγαλώσει με μικρά βαράκια στην πλάτη.

Τα κοτόπουλα με τις ψεύτικες ουρές, στα οποία το κέντρο βάρους ήταν μετατοπισμένο ελαφρώς προς τα πίσω, παρουσίαζαν χαρακτηριστικά της κίνησης των δεινόσαυρων: οι κινήσεις του ποδιού ελέγχονταν περισσότερο από τους μυς του μηρού παρά από τους μυς του γονάτου, ενώ το μηριαίο οστό έτεινε να βρίσκεται σε πιο κατακόρυφη στάση κατά την ανάπαυση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα πως τα πτηνά μπορούν να αξιοποιηθούν για να μάθουμε περισσότερα πράγματα για αυτούς τους μακρινούς προγόνους πολλών ζώων, τους δεινόσαυρους.