Ύποπτα… καλοζωισμένος ο ναυαγός στα νησιά Μάρσαλ

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η είδηση για τον 37χρονο Χοσέ Αλβαρένγκα που βρέθηκε σε ατόλη στα νησιά Μάρσαλ αφότου περιπλανήθηκε ναυαγός για 13 μήνες στη θάλασσα, όπως λέει ο ίδιος.

Ο 37χρονος είπε ότι είχε ναυαγήσει από το Μεξικό πριν από 13 μήνες και το σκάφος, η μηχανή του οποίου χάλασε διέπλευσε όλον τον Ειρηνικό. Μάλιστα κατάφερε να επιβιώσει - όπως είπε) τρώγοντας ψάρια, πουλιά και πίνοντας βρόχινο νερό και αίμα χελώνας.

Όμως, οι αξιωματούχοι των Νήσων Μάρσαλ θεωρούν ότι από κάπου... μπάζει η ιστορία του.

Όπως λέει ο αρμόδιος της κυβέρνησης των Νήσων για την Εξωτερική Πολιτική, Τζι Μπινγκ είπε, στη βρετανική Mirror, ότι "όντως ακούγεται απίστευτη ιστορία, και δεν είναι σίγουρος ότι την πιστεύω εξ ολοκλήρου". Οι αρχές θεωρούν ότι είναι πολύ καλοζωισμένος σχετικά με το πώς θα έπρεπε να ήταν βάσει των όσων λέει ότι πέρασε.

"Όταν τον είδαμε, δεν ήταν πολύ αδύνατος σε σύγκριση με άλλους ναυαγούς που έχουμε δει στο παρελθόν" είπε. "Μπορεί να έχω μερικές αμφιβολίες και όταν αρχίσουμε να επικοινωνούμε με τη χώρα προέλευσής του ίσως καταφέρουμε να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες", ανέφερε.

Ο Αλβαρένγκα υποστήριξε ότι είχε ξεκινήσει με το σκάφος από το Μεξικό με προορισμό το Ελ Σαλβαδόρ (προς τη Διώρυγα του Παναμά) το Δεκέμβριο του 2012. Η μηχανή του σκάφους χάλασε και τον παρέσυρε η θάλασσα, υποστήριξε, για να βρεθεί τον φετινό Ιανουάριο στην άλλη άκρη του Ειρηνικού.

Όπως υποστηρίζουν ειδικοί ωκεανογράφοι, υπάρχει ρεύμα υδάτων που θα μπορούσε να μεταφέρει ένα σκάφος από το Μεξικό μέχρι λίγο βορειότερα της ατόλης όπου που βρέθηκε ο Αλβαρένγκα σε μία περίοδο, αναλόγως ανέμου και ρευμάτων, μεταξύ 18 μηνών και δύο ετών, αλλά θα μπορούσε να γίνει και σε 13 μήνες, θεωρητικά.