Η Μπάρμπι στο πλευρό των κινέζων εργατών

Μια, όχι και τόσο γκλάμορους και ρομαντική πλευρά της διάσημης κούκλας Μπάρμπι παρουσίασαν σήμερα ακτιβιστές, με σκοπό να καταγγείλουν τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Κίνας. 

Κοντά στα μεγάλα παριζιάνικα καταστήματα, μεσούσης της περιόδου των χριστουγεννιάτικων αγορών, μπροστά σε ένα ροζ κουτί ύψους άνω των 2 μέτρων, μέσα στο οποίο υπήρχε μια κούκλα σε ανθρώπινες διαστάσεις ντυμένη με τη μπλε φόρμα των εργατών,έκανε την εμφάνιση της μια "Μπάρμπι εργάτρια". Το στόμα της ήταν καλυμμένο με ταινία και τα χέρια της ήταν αλυσοδεμένα. 

Με αυτό τον τρόπο η μη κυβερνητικές οργανώσεις Peuples Solidaires και China Labor Watch (CLW)θέλησαν να ευασιθητοποιήσουν τον κόσμο τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που εργάζονται στα εργοστάσια της Κίνας για λογαριασμό της γνωστής αμερικανικής εταιρείας παιγνιδιών Mattel.

Μάλιστα, ένας παρουσιαστής της οργάνωσης εκθείασε τα προσόντα της κούκλας: "μπορεί κανείς εύκολα να τη χειριστεί και να την εκμεταλλευτεί όπως επιθυμεί, είναι ικανή να εργάζεται για 13 ώρες την ημέρα για μόλις 12 σεντς εκάστη".

Πάνω στη συσκευασία αναγραφόταν η εταιρεία που είχε ονομαστεί "Mattee", παραπέμποντας στη γνωστή εταιρεία, υπήρχαν αυτοκόλλητα που επίσης εκθείαζαν τα πλεονεκτήματα της Μπάρμπι: "μισθός φτώχειας", "υψηλή αποδοτικότητα" και "λειτουργία χωρίς κοινωνική προστασία".