Γιατί μια γυναίκα ερωτεύεται σφοδρά ένα φυλακισμένο;

Όταν ο προσφάτως καταδικασμένος ισοβίτης Simon Gittany έλαβε την πρώτη του αλληλογραφία στη φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου εκτίει την ποινή του, ένιωσε έκπληκτος βλέποντας σωρεία γραμμάτων από ξένους-ειδικά γυναίκες.

Για κάποιο περίεργο λόγο, η φυλάκισή του αύξησε κατακόρυφα τις μετοχές της γοητείας του στο αντίθετο φύλο. Υπάρχουν πράγματι αρκετές περιπτώσεις όπου γυναίκες ερωτεύονται άντρες που βρίσκονται στη φυλακή-κάποιες φορές μάλιστα πρόκειται για γυναίκες εξαιρετικής ομορφιάς, ακόμα και μοντέλα. Ο Scott Peterson, που καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία της συζύγου του και του αγέννητου παιδιού τους, δεκάδες γυναίκες έσπευσαν να του τηλεφωνήσουν ζητώντας τη διεύθυνσή του, ενώ μια έφηβη δεν έχασε καθόλου χρόνο, ζητώντας του να την παντρευτεί.

Τα αδέλφια Menendez, που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία των γονέων τους, είναι και οι δύο παντρεμένοι με άγνωστες γυναίκες τις οποίες γνώρισαν στο επισκεπτήριο των φυλακών. Η μία μάλιστα εξ’ αυτών, είναι μοντέλο. Η Lucy Dudko, βιβλιοθηκάριος με μικρό παιδί, απέδειξε τον έρωτά της για τον φυλακισμένο δράστη ένοπλων ληστειών John Killick, βοηθώντας τον να αποδράσει, στην πιο εντυπωσιακή σχετική απόπειρα στα χρονικά της Αυστραλίας. Μετά τη σύλληψή τους, η ίδια εκτίει την ποινή που της επιβλήθηκε και περιμένει την απονομή χάριτος στον αγαπημένο της.

Γιατί όμως προκύπτει συχνά γυναίκες να ερωτεύονται φυλακισμένους άντρες;

Κάποιοι ψυχολόγοι ισχυρίζονται πως οι γυναίκες αυτές αναζητούν στο πρόσωπο του φυλακισμένου μια ευκαιρία να ελέγξουν τον "αβοήθητο" κρατούμενο, αλλά και τη δυνατότητα να αναπτύξουν απέναντί του έναν προστατευτικό, μητρικού τύπου ρόλο. Επίσης, είναι πιθανό να πρόκειται για γυναίκες που αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα μοναξιάς, έχουν απεγνωσμένα ανάγκη την αγάπη κάποιου ή απλά έλκονται από την αύρα του "κακού παιδιού" που συνδέεται με τη ζωή ενός πραγματικού εγκληματία.

Οι επιστήμονες διακρίνουν κυρίως ανάμεσα σε δύο είδη περιπτώσεων γυναικών. Όσες το επιλέγουν και όσες εργάζονται στο περιβάλλον της φυλακής. Θεωρούν πως ο έγκλειστος είναι πλέον καλός άνθρωπος, ο οποίος έχει αφήσει οριστικά πίσω του το κακό παρελθόν και τις αγαπά πραγματικά. Όσες δουλεύουν δε στη φυλακή, αναπτύσσουν σταδιακά σχέσεις με τους καταδικασθέντες είτε εισάγοντας παράνομα διάφορα είδη στη φυλακή, είτε βοηθώντας τους να δραπετεύσουν. Όσοι φυλακισμένοι είναι ψυχοπαθείς, διαθέτουν μια εξαιρετική ικανότητα στο χειρισμό των ανθρώπων, ιδιαίτερα όσων έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Αντιλαμβάνονται πολύ γρήγορα τις αδυναμίες των ανθρώπων αυτών και τις εκμεταλλεύονται προκειμένου να πετύχουν αυτό που θέλουν: σεξ, χρήμα ή απλώς να σπάσουν τη μονοτονία της φυλακής. Η παραμονή στη φυλακή είναι εξαιρετικά βαρετή και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μετά την αποφυλάκισή τους, όταν πια οι υπηρεσίες των γυναικών τους είναι περιττές, οι περισσότεροι πρώην κατάδικοι τις εγκαταλείπουν ή τις κακομεταχειρίζονται.