Είναι γνωστό πως ο άνθρωπος καταναλώνει ταχύτατα και χωρίς προηγούμενο τους φυσικούς πόρους της γης. Ήδη γνωρίζουμε πως τα αποθέματα του άνθρακα, του πετρελαίου και του πόσιμου νερού μειώνονται δραματικά, αλλά καθώς φαίνεται δε θα είναι τα μόνα. Ο κατάλογος αναμένεται να επεκταθεί σε αντικείμενα όχι εξίσου ζωτικά, πάντως απαραίτητα για την αίσθηση ευζωίας που μέχρι σήμερα έχουμε.
1. Σοκολάτα. Αν και πεντανόστιμη, το κόστος παραγωγής της είναι πολύ υψηλό, ενώ η συγκομιδή του κακάο είναι μια πολύ δύσκολη εργασία. Κάθε σοδειά χρειάζεται πέντε χρόνια για να μεγαλώσει, ενώ το μάζεμα γίνεται αποκλειστικά με το χέρι και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η σοκολάτα αναπτύσσεται μόνο στις περιοχές που απέχουν 10 μοίρες από τον ισημερινό-πρόκειται για μια γεωγραφική ζώνη η οποία περιέχει ένα μεγάλο αριθμό από ασταθή πολιτικά καθεστώτα. Η πλειοψηφία της παγκόσμιας παραγωγής κακάο προέρχεται από τη δυτική Αφρική, όπου οι αγρότες πληρώνονται 80 σεντς την ημέρα, ενώ η παιδική εργασία οργιάζει. Οι αμοιβές αυτές, ασφαλώς και δεν καθιστούν την παραγωγή κακάο επικερδή για τους αγρότες. Επιπλέον, καθώς οι κανόνες του δίκαιου εμπορίου (“fair trade”) εκτείνονται όλο και περισσότερο, αυξάνεται η αμοιβή των καλλιεργητών, καθιστώντας τη μαζική παραγωγή του προϊόντος εξαιρετικά δαπανηρή στο άμεσο μέλλον.
2. Μπέικον. Με διαφορά το νοστιμότερο από όλα τα καρυκευμένα κρέατα. Σύμφωνα όμως με τη Βρετανική Ομοσπονδία Εκτροφέων Γουρουνιών, αναφαίνεται στον ορίζοντα μια αναπόφευκτη μείωση των αποθεμάτων. Κι αυτό διότι οι κτηνοτρόφοι του κλάδου μειώνουν την παραγωγή ούτως ώστε να περιορίσουν τις ζημίες τους. Επίσης, βασικό ρόλο παίζει ο ιός της επιδημικής διάρροιας των χοίρων, που εμφανίστηκε το 2012. Ως αποτέλεσμα των παραγόντων αυτών, η τιμή είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ανέβει.
3. Ήλιο. Αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν, το ήλιο δε χρησιμοποιείται μόνο στα παιδικά μπαλόνια. Χρησιμοποιείται ευρέως ως αναντικατάστατο υλικό στους αξονικούς τομογράφους, τις οπτικές ίνες και τις οθόνες υγρών κρυστάλλων. Η απουσία του, θα έθετε εκτός λειτουργίας μια σειρά σημαντικών τεχνολογιών αιχμής. Το ενδιαφέρον είναι πως παρόλα αυτά, στις ΗΠΑ η αγορά μπαλονιών ηλίου δε σημειώνει καμία απολύτως κάμψη. Ο λόγος είναι πως η αμερικανική κυβέρνηση ήδη από το 1925 είχε δημιουργήσει ένα εθνικό απόθεμα ηλίου, το οποίο ακόμα υπάρχει στο Τέξας. Στις αποθήκες αυτές, είναι συγκεντρωμένη η μισή ποσότητα ηλίου παγκοσμίως-ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα. Το 1996, ψηφίστηκε ένας νόμος που επέβαλλε την πώληση των αποθεμάτων μέχρι το 2015 και έτσι τα μπαλόνια του τύπου αυτού έχουν κατακλύσει την αγορά, όντας πάμφθηνα. Όταν όμως το απόθεμα αυτό τελειώσει, η μόνη εναλλακτική θα είναι να αντληθεί ήλιο από την ατμόσφαιρα, μια διαδικασία που θα έχει 10.000 φορές μεγαλύτερο κόστος απ’ότι σήμερα.
4. Σαρδέλες. Ενδεχομένως να μην ταραχτούν και πάρα πολλοί, αλλά οι φίλοι της κονσέρβας σίγουρα θα ανησυχήσουν. Οι πληθυσμοί της σαρδέλας έχουν την τάση να κολυμπάνε με οδηγό τη θερμοκρασία των υδάτων κι αυτό διότι χρειάζονται θερμά νερά προκειμένου να αναπαραχθούν. Η ψύχρανση των θαλασσών και η υπεραλίευση, οδηγούν στην εξαφάνιση του είδους. Παρόλα αυτά, χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς δεν έχουν θέσει επαρκείς ποσοστώσεις στην αλιεία για την προστασία της σαρδέλας.
5. Τεκίλα. Θα αναγκαστούμε άραγε να στραφούμε στη μπύρα και τη βότκα; Η παραγωγή του δημοφιλούς ποτού είναι μια πολύ απαιτητική και ακριβή διαδικασία. Το φυτό της μπλε αγαύης από την οποία προέρχεται η τεκίλα, χρειάζεται 12 χρόνια μέχρι να ωριμάσει ώστε να παράγει την απαραίτητη φρουκτόζη για την παρασκευή του ποτού. Το 2007, το 20% της μπλε αγαύης του Μεξικό χτυπήθηκε από ασθένειες του φυτού και πολλοί αγρότες άλλαξαν είδος καλλιέργειας λόγω υψηλού κόστους. Επομένως και εδώ αναμένεται αύξηση της τιμής στο μέλλον, παρότι τα αποθέματα που υπάρχουν επαρκούν για τις "ανάγκες" του πληθυσμού!
6. Κρασί. Οι παραγωγοί κρασιού υπολογίζονται στο ένα εκατομμύριο και πωλούν 2,8 δισεκατομμύρια κάσες το χρόνο. Η κατανάλωση πέρυσι αυξήθηκε κατά 1% αλλά η παραγωγή μειώθηκε κατά 5%-η χαμηλότερη από τη δεκαετία του ‘60.
7. Κατσικίσιο τυρί. Μαλακό, με πολύ δυνατή ή απαλή γεύση, ταιριάζει σχεδόν με ο,τιδήποτε. Το 2010, πάνω από 50.000 κατσίκες, έγκυες κατσίκες και πρόβατα σφαγιάστηκαν αφού είχαν προσβληθεί από τη νόσο Q στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνεπώς και εδώ οι τιμές αναμένεται να πάρουν την ανιούσα.