Το πιο ανατριχιαστικό πορτρέτο βασιλικής οικογένειας

Σκοτεινό, αλλόκοτο, μυστηριώδες, ανατριχιαστικό και υπερφυσικό είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς των Δανών, αλλά και όλων όσων είδαν το νέο επίσημο πορτρέτο της βασιλικής οικογένειας της Δανίας, το οποίο φιλοτέχνησε ο Thomas Kluges.

Η πιο απαλή παρομοίωση των γαλαζοαίματων της Δανίας είναι αυτή με την οικογένεια Άνταμς ενώ - δικαιολογημένα μάλλον- πολλοί σχολίασαν ότι ο πρίγκηπας Χριστιανός και δεύτερος στη διαδοχή του θρόνου- το αγοράκι που στέκεται όρθιο στο κέντρο του πίνακα και κοιτάζει κατάματα τους θεατές- μοιάζει με τον Αντίχριστο!

Αντικειμενικά, πρόκειται για έναν κάπως σουρεαλιστικό, σκοτεινό πίνακα που ειδικά ο φωτισμός, ιδιαίτερα στο πρόσωπο του μικρού Χριστιανού, παραπέμπει σε ταινίες θρίλερ μεταφυσικού περιεχομένου.

Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλατιού -το οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικά πρωτοποριακό σε θέματα τέχνης- "ο Διάδοχος του Θρόνου, Φρειδερίκος και ο Πρίγκιπας Χριστιανός μας κοιτούν, ενώ τα μέλη της οικογένειάς τους απεικονίζονται στο δικό τους σύμπαν, απρόσβλητοι από το βλέμμα του θεατή. Τα παιδιά παίζουν, με την εξαίρεση του όρθιου και σοβαρού πρίγκιπα Χριστιανού που φαίνεται να γνωρίζει τις μελλοντικές ευθύνες του".

"Είναι λίγο ανατριχιαστικό με τα παιδιά, αλλά αυτό εξαφανίζεται όταν μελετήσετε την εικόνα για λίγο" δήλωσε ο κριτικός έργων τεχνης Dennis Dahlqvist.  

Όπως είπε στην εφημερίδα Aftonbladet "είναι μια ενδιαφέρουσα εικόνα που μοιάζει πολύ φωτογραφική, αλλά έχει δανειστεί το φως και το χρώμα από την ολλανδική ζωγραφική του 17ου αιώνα".