Άλλοι μίλησαν για την κατάρα των Φαραώ, άλλοι για το πνεύμα του πρώην ιδιοκτήτη, όλοι όμως ανατρίχιασαν όταν πριν λίγους μήνες είδαν ένα άγαλμα του Όσιρι, του αιγυπτιακού θεού του θανάτου, να κινείται από μόνο του, μέσα στη βιτρίνα που βρισκόταν, στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Διαβάστε εδώ όλη την ιστορία.
Μήνες ολόκληρους οι έφοροι του μουσείου προσπαθούσαν να δώσουν λύση στο μυστήριο που στοίχειωνε εργαζόμενους και επισκέπτες.
Πώς μπορούσε ένα αρχαίο αιγυπτιακό άγαλμα ηλικίας 3.800 ετών, κλεισμένο σε μια σφραγισμένη γυάλινη προθήκη, να περιστρέφεται, κατά τα φαινόμενα μόνο του;
Οι φήμες που περιέβαλαν αυτήν την παράξενη υπόθεση αφθονούσαν.
Ένας Βρετανός μηχανικός έλυσε τελικά το αίνιγμα, καθώς ανακάλυψε ότι η περιστροφή οφειλόταν στις ανεπαίσθητες δονήσεις από την κυκλοφορία και τα βήματα των περαστικών! Όχι, τα βήματα δεν ξύπνησαν το Φαραώ, απλώς προκαλούσαν δονήσεις που κουνούσαν το άγαλμα.
"Το άγαλμα περιστρεφόταν λόγω των δονήσεων. Τοποθετήσαμε ένα επιταχυνσιόμετρο και διαπιστώσαμε ότι οι δονήσεις από τα οχήματα που κινούνταν στο δρόμο και τα βήματα των επισκεπτών του μουσείου ήταν η αιτία", είπε ο Στιβ Γκόσλινγκ στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Το καλοκαίρι, ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και έδειχνε το άγαλμα να περιστρέφεται, προκάλεσε κατάπληξη σε όλο τον κόσμο. Μεγάλα πλήθη έσπευσαν στο Μουσείου του Μάντσεστερ για να δουν το αξιοπερίεργο φαινόμενο.
Το αγαλματίδιο, που έχει ύψος μόλις 25 εκατοστά, εικονίζει έναν άνδρα, τον Νεμπ-Σένου και ήταν προσφορά στον Όσιρι, τον θεό του κάτω κόσμου στην αρχαία Αίγυπτο. Το είχε δωρίσει στο μουσείο ένας ιδιώτης συλλέκτης πριν από περίπου 80 χρόνια.