ASMR : Εσείς μπορείτε να έχετε οργασμό από το… ίντερνετ;

Αυτό το βίντεο...

... κάνει το γύρο του διαδικτύου...

Η κυρία που φαίνεται να ψιθυρίζει ισχυρίζεται ότι μόνον και μόνον με το άκουσμα του ψιθύρου της μπορεί να μας προκαλέσει οργασμό.

Όχι επειδή λέει καυτές ή πρόστυχες περιγραφές και υποσχέσεις αλλά γιατί μπορεί να μας κάνει να βιώσουμε αυτό που αποκαλείται Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR - Αυτόνομη Αισθητηριακή Απόκριση του Μεσημβρινού - κατά προσέγγιση η μετάφραση).

Τι είναι το ASMR;

Δεν είναι απολύτως σαφές ακόμη. Πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο αρχίζουμε να νιώθουμε ένα μυρμήγκιασμα, ένα ευχάριστο, ηδονικό γαργαλιστικό αίσθημα που ξεκινά από το κεφάλι, τον αυχένα ή την πλάτη και προκαλείται από ένα οπτικό, ακουστικό, απτικό ή και γνωστικό ερέθισμα. Το αίσθημα μάλιστα μπορεί να γίνει τόσο έντονο που φαίνεται να έχει στον εγκέφαλο τις ίδιες επιδράσεις με τον οργασμό, γι' αυτό και αποκαλείται "εγκεφαλικός οργασμός" από πολλούς που ασχολούνται με την έρευνα επί αυτού.

Πραγματικά χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με το ASMR και ανεβάζουν βίντεο και άλλες πληροφορίες στο YouTube και το διαδίκτυο. Το πρώτο βίντεο που αναρτήθηκε με μια γυναίκα που μίλησε για το ASMR, το 2009 (αμέσως παρακάτω), έχει 2.000.000 κλικ. Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στο σχετικό φόρουμ του Reddit. 11.000 likes μετρά η σελίδα στο Facebook.

Εκτός από ανθρώπους που ψιθυρίζουν, πολλοί ανεβάζουν βίντεο που δείχνουν πώς μπορεί κάποιος να βιώσει αυτό το ηδονικό αίσθημα του ASMR μέσω πχ απτικών ερεθισμάτων όπως να γαργαλούν το χέρι τους με ένα μαλακό πινέλο.

Ο Steven Novella, νευροεπιστήμονας με πολλές διακρίσεις και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Yale, γράφει στο μπλογκ The Ness ότι το φαινόμενο έχει μεγάλη ρεαλιστική βάση και τα αίτια του μπορεί να ποικίλουν. Όπως αναφέρει μπορεί ακόμη να πρόκειται και για μια κρίση όπως π.χ. η επιληψία. "Ίσως το ASMR είναι ένας τύπος κρίσης. Κάποιες φορές οι κρίσεις μπορεί να είναι ηδονικές και να πυροδοτούνται από τέτοια ερεθίσματα" λέει. Επίσης υποστηρίζει ότι μπορεί να εξυπηρετεί εξελικτικούς σκοπούς: "ή μπορεί να είναι ένας τρόπος να ενεργοποιείται η απόκριση του αισθήματος ηδονής στον οργανισμό. Ο εγκέφαλος είναι εγγενώς προγραμματισμένος για την ηδονή και τον πόνο, το θετικό και αρνητικό feedback της συμπεριφοράς".

Μέχρι πάντως να δοθεί η απάντηση, όσοι πιστοί... try this at home, θεωρείται απολύτως ασφαλές.