Αναστασιάδης: Η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν άκαμπτη

Έτοιμος να προβεί στα απαραίτητα διαβήματα για να ξαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό από το σημείο που διακόπηκε δηλώνει ο Κύπριος πρόεδρος

Έτοιμος να προβεί στα απαραίτητα διαβήματα για να ξαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό από το σημείο που διακόπηκε προς την κατεύθυνση μίας κοινά αποδεκτής λύσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου αναφορικά με το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

Εξηγώντας το πώς φτάσαμε στο ναυάγιο, τόνισε ότι στο Μοντ Πελεράν αποδέχθηκε αντί της αρχικής συμφωνίας να καθοριστούν κριτήρια με ελαφρά απόκλιση, όμως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία και το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθούμε στη διακοπή του διαλόγου.

Όπως ανέφερε, με δεδομένο ότι η έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας θα κυμαινόταν μεταξύ 28,2% και 29,2%, εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών υπολόγισαν ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση θα κυμαίνεται μεταξύ 78.000 και 94.000 πολιτών. Πρόσθεσε ότι, υιοθετώντας την εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών, θα ήταν διατεθειμένος να αποδεχτεί την επιστροφή προσφύγων, που θα κυμαίνονταν μεταξύ των 78.000 ως ελάχιστο και των 92.000 ως μέγιστο.

Συναφώς, δήλωσε ότι οι αριθμοί, που διεκδικούσε, "δεν θα απέκλειαν περιοχές, οι οποίες ήτο ιδιαιτέρας σημασίας για την ελληνοκυπριακή πλευρά".

Αντίθετα, σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, πρότεινε καταρχάς ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που θα επέστρεφαν να μην υπερβαίνει τις 55.000 και ακολούθως ως ύστατο αριθμό τις 65.000, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι "κάτι τέτοιο θα μείωνε τη διαπραγματευτική του θέση κατά την τελική φάση των συνομιλιών".

“Κατέβαλα συμβιβαστικές προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αριθμοί που διεκδικούσα δεν θα απέκλειαν σημαντικές περιοχές για τους Ελληνοκυπρίους”, τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως εξάντλησε κάθε όριο και τονίζοντας πως δεν αποδέχθηκε πρόταση της τουρκικής πλευράς να συνδέσει το εδαφικό με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Πάντως, διεμήνυσε πως κατά τη γνώμη του δεν έχει χαθεί καμία ευκαιρία και επεσήμανε πως υπάρχει συμφωνία για το εδαφικό, καθώς όσον αφορά στα τρία κριτήρια (η έκταση του εδάφους της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, μετά τις εδαφικές αναπροσαρμογές, ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, η έκταση της ακτογραμμής της κάθε πολιτείας) οι αποκλίσεις ως προς την έκταση του εδάφους είναι ελάχιστες.

Ευχαρίστησε ακόμα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την άριστη συνεργασία και την αμέριστη στήριξη που όπως είπε του προσέφερε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης νωρίτερα σήμερα είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν και το ναυάγιο στις συνομιλίες για τα κριτήρια του εδαφικού.