Εντατικοποιείται η διαδικασία με στόχο την λύση στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του έτους
Εντατική διαπραγμάτευση για το εδαφικό στα μέσα του Νοεμβρίου και εκτός Κύπρου, ανακοίνωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μετά τις συζητήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τον Ν. Αναστασιάδη.
Το πιθανότερο είναι οι διαπραγματεύσεις να γίνουν στην Γενεύη. Ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα ακολουθήσουν συζητήσεις για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, και ότι εντατικοποιείται η διαδικασία με στόχο την λύση μέχρι το τέλος του έτους.
Ο Ακιντζί ανέφερε ότι όσοι έχουν λάβει την «υπηκοότητα» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» ανέρχονται στις 220,000 και πως «όλοι αυτοί, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η καταγωγή τους, θα είναι υπήκοοι της ομόσπονδης Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι το αποδέχτηκαν αυτό, γιατί, όπως είπε «είναι πολύ κοντά στις αναλογίες που ίσχυαν το 1960 και ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί με την πληθυσμιακή αύξηση των κοινοτήτων».
Αναφορικά με το θέμα των εποίκων που θα παραμείνουν μετά την λύση, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι ο αριθμός των εποίκων που θα παραμείνουν, θα ανέρχεται στις 40 χιλιάδες. «Πολύ λιγότεροι δηλαδή, από όσους είχε αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στο παρελθόν», τόνισε ο Ν. Αναστασιάδης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι «δεν τίθενται σε καμία απολύτως περίπτωση εγγυημένες πλειοψηφίες, είτε στην ελληνοκυπριακή, είτε στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία.
Ο κάθε Κύπριος πολίτης, είπε, θα μπορεί να διακινηθεί, να εγκατασταθεί και να εργαστεί όπου θέλει στην επικράτεια της Κύπρου.
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αυτό είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Υπάρχει πρόσθεσε, ο όρος Νόμιμη Κατοικία, όπου υπάρχει ένας περιορισμός σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στην ψήφο για τις τοπικές εκλογές και για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μάλιστα σημείωσε, πρόκειται για θέμα, το οποίο δεν έχει συμφωνηθεί, αλλά είναι προς συζήτηση.Η προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς, είπε, είναι ότι όλοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα στην ψήφο, αλλά να υπάρχει στάθμιση.